Maxwell Hambro Wallenberg

2020-07-07

Så varför gav då Epstein pengar till handelshögskolan och Barbro Ehnbom som verkade som dörröppnare i New York tillsammans med sin syster Karin Ehnbom-Palmquist, som är en svensk diplomat. Den senare är sedan 2008 generalsekreterare för organisationen Svenskar i Världen.

Robert Maxwell använde sina kontakter inon myndigheter i de allierades ockupation i Tyskland för att bli verkställande direktör för USA och brittisk distributör för Springer Verlag, ett tyskt förlag för vetenskapliga tidskrifter som övertogs av de allierade. Springer Verlag slogs sedan samman med det brittiska Butterworth Publishing Company för att bilda Butterworth-Springer Publishing Company. Maxwell köpte sedan 3/4 av Butterworth Springer, medan den återstående 1/4 köptes av den judiska vetenskapliga rådgivaren Paul Rosbaud. De ändrade sedan företagets namn till Pergamon Press. Försäljningen förmedlades av den framträdande judiska bankiren och MI6-agenten Charles Hambro enligt den brittiska journalisten, Stephen Dorril. Hambro "agerade som chef för" brittiska råvarumissionen "?? i Washington,

Hambro hade omfattande historiska affärsband till bankdynastier som Investor och den amerikanska Morgan bankfamiljen vilka motverkade Kreuger, efter att ha fått utbildning på JP Morgan's Guaranty Trust Company i New York där han och hans fru bodde med Henry Morgan, grundare av Morgan Stanley. Morgans investerade kraftigt i den senaste tekniken. JP Morgan finansierade Nikola Teslas futuristiska Wardenclyffe Tower mitt i Long Island, New York. Morgan finansierade också Thomas Edisons tekniska satsningar genom General Electric. Edison krediteras för att ha uppfunnit de första röntgenstrålarna, röstinspelarna och filmerna, men alla tre plagierades från europeiska uppfinnare: röntgenstrålen uppfanns av den tyska forskaren Wilhelm Rontgen, röstinspelaren av den franska bokhandlaren Edouard- Leon Scott de Martinville, och den första filmbilden av den franska uppfinnaren Louis Le Prince. (Stal Thomas Edison uppfinningar?)

Så hur ser de bakomliggande kopplingarna ut mellan Investor, underrättelsetjänsterna och Ghislane Maxwell? Vi får helt enkelt gå tillbaka till hennes far Robert Maxwell och hans förehavanden och samröre med Hambrobanken, banken som alltså startades bland annat av Enskilda Banken - vilka är helt obestridliga obestridliga omständigheter i sak!

Men vi börjar därför lite i Hambrofamiljen eftersom allt detta är långsiktigt planerat och parallellt med förloppet Sykes-Picot, Balfour och Freden i Lausanne. Familjen Wallenberg satt ju inte exakt på sidan i detta...

Efter tjänstgöring och skolning i den US-amerikanska banken Guaranty Trust Company blev Charles Jocelyn Hambro snart aktiv i familjeföretaget och medverkade starkt till fusionen 1921 och grundandet av Hambros Bank. Mellan 1928 och 1937 var han verksam i ledningen för Bank of England, den brittiska riksbanken.

Vid andra världskriget blev CJ Hambro anställd i underrättelstjänsten Special Operations Executive (SOE) och snart blev han dess chef. 1943 avgick han dock på grund av oenighet om operationerna i Medelhavet. Därefter sattes han att bevaka Manhattanprojektet för Englands räkning.

Under kriget var barnen Hambro under långa tider i Sverige hos familjen Wallenberg där de då under några växte upp tillsammans med Marc Wallenberg och Peter Walllenberg. Vid mitten av kriget flyttade han dock till USA och familjen Morgan.

Under Charles Hambros ledning (VD i banken från 1959) blev banken en av de viktigare investmentbankerna i Europa efter att ha expanderat till flera länder inklusive en rad skatteparadis. Banken deltog i räddningsoperationerna för det kraschade företagsimperiet Slater Walker vid mitten av 1970-talet, men fick också egna problem. Problemen uppstod i mångt och mycket på grund av familjens och bankens relationer till den norske skeppsredaren Hilmar Reksten. Processer mot honom och hans konkursbo pågick under cirka 25 år. Charles Hambro satt i styrelsen för det stora företaget P & O mellan 1987 och 2001, var styrelseordföande i Hambros Bank 1972-83 och därefter styrelseordförande i Hambros PLC till 1997. Utöver det satt han i styrelsen för Taylor Woodrow 1962-1997 och i GRE Assurance år 1968.

1986 påbörjades dock bankens avveckling som en självständig familjebank. Det året upplöstes den familjestiftelse, Hambro Trust, genom vilken familjen Hambro kontrollerat banken. Charles Hambro behöll kontrollen i banken medan Jocelyn Hambro (1919-94), son till Ronald Olaf Hambro grundade ett nytt företag, J.O. Hambro & Sons tillsammans med sina söner Rupert Hambro, Richard Hambro och James Hambro.

Under 1990-talet fick banken problem och 1998 sålde själva bankverskmahet Hambros Bank Ltd av moderbolaget Hambros PLC till franska Société Générale. Denna del av verksamheten döptes om till SG Hambros Bank & Trust Ltd. Kontoren i London, Jersey, Guernsey and Gibraltar liksom ett dotterbolag till Coutts Bank på Bahamas blev delar av denna verksamhet. Moderbolaget Hambros PLC såldes till sydafrikanska Investec.

Under många år satt Charles Hambro i ledningen för det konservativa partiet i Storbritannien. Han var dessa kassör och räddade partiet från ekonomisk kollaps 1992. Därefter fick han brittisk adelskap och blev Baron Hambro.

Jocelyn Hambros tre söner blev alla aktiva i familjebanken, men följde med fadern när denn bildade ett nytt företag på 1980-talet och lämnad över banken till en annan familjegren (se ovan). Rupert Hambro (1943-) blev styrelsemedlem i banken 1969 och var styrelseordförande för Hambros Bank 1983-86, satt i styrelsen för Anglo-American 1981-87, för Telegraph PLC 1986, Pioneer Concrete Holdings 1989 och var styrelseordförande för Fenchurch PLC 1991-97. Han har tidigare ägt ett företag vid namn Rupert Hambro & Partners Idag är han verksam i Robinson Hambro och har ett antal styrelseuppdrag i olika föreningar och företag.

Richard Hambro (1946-2009) var för sin del styrelseledamot i Hambros Bank från 1979 och i J.O. Hambros Investment Management från 1986. Detta familjeägda företag såldes år 2000 till Credit Suisse. Han var i sitt första äktenskap gift med Charlotte Clementine Soames (1954-), dotterdotter till Winston Churchill.

Den tredje brodern, James Hambro (1949-) var från 1979 styrelsemedlem i Hambros Bank och åren 1994-98 VD i J.O. Hambro (JOHCM, JO Hambro Capital Management)) 2011 sålde han kontrollen i företaget till det australiensiska BTIM. Andra yngre medlemmar i familjen Hambro äger idag en rad av mindre finansbolag. Kopplingen emllan Wallenbergs och Hambros har levt kvar ända in i nutid. SEB placerar nämligen fortfarande pengar i JOHCM:s fonder. Idag verkar James Hambro vara verksam i företaget James Hambro & Partners, i JOHCM och sitter i styrelsen för Hansteen Holdings PLC , Primary Health Properties PLC med flera företag.

Den norska familjen som heter Hambro härstammar från Joseph Hambros bror Edvard Isach Hambro (1781–1865) i Bergen. Av de mer framträdande ur den norske grenen finner vi Carl Joachim "C. J." Hambro, som satt i norska Nobelstiftelsen (fredspriset) från 1940-1963 och som delegat i FN från 1945-1967.Robert

Maxwell's relations with the Russians and the KGB were not were not simply social. Raymond asserted that, 'either willingly or unwillingly, Maxwell compromised himself with the Russians. He cited a KGB claim that Maxwell signed a document which promised to assist the security agency if needed....
Maxwell's relations with the Russians and the KGB were not were not simply social. Raymond asserted that, 'either willingly or unwillingly, Maxwell compromised himself with the Russians. He cited a KGB claim that Maxwell signed a document which promised to assist the security agency if needed....

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram