Maxwell & Kungahuset

2020-07-03

Det finns aldrig en bra tid för ordspråket "dålig frukt" att dyka upp, så föreställ dig hur drottningen fick nyheten om gripandet av Ghislaine Maxwell och hennes uppträdande i domstol gällande anklagelser om handel med sex.

Maxwell var en gång en välkommen besökare i kunglighetermas hem, en övernattningsgäst på Sandringham samt att hon blev inbjuden till en av de stjärnstjärnaste tillställningarna någonsin på Windsor Castle, den så kallade Decenniumdansen sommaren 2000.

Det var inte heller hennes enda inbjudan till kunglig glamour på Windsor. År 2006 var hon gäst på Princess Beatrices påkostade kostymbal för att markera hennes 18-årsdag.

Vid ett annat tillfälle fotograferades den livliga socialiten vid Prince Andrews sida i Royal Enclos i Ascot, där inbjudan sker på "Hennes Majestäts skönsmässiga bedömning".

I går, med drottningen fortfarande i karantän med prins Philip i Windsor, måste det ha varit de mest känsliga känslorna som kröp på vid nyheten om att dotter till den skamliga mediamagnaten Robert Maxwell hade tagits i förvar.

Som mamma kommer naturligtvis Hennes Majestät att vara orolig för vad Maxwells gripande och hennes kunskap om den påstådda verksamheten hos pedofilfinansieraren Jeffrey Epstein betyder för hennes son.

Och som monark kommer det att bli ilska över utsikterna för att kungafamiljens goda namn dras igenom leran igen. Det är själva huvudfrågan bakom hela denna teaters regi.

Inga familjeangelägenheter har berört henne mer än skuggan som nu hänger över Andrew. För henne är det oändligt mycket allvarligare än de själviska trivialiteterna i den förvisade prins Harry och hertiginnan av Sussex. Utåt sett alltså - men under ytan så hänger dessa två ändå intimt samman och det är det allra värsta. Detta genom att hertiginnan öppnade dörren insynsmässigt till de Brittiska skatteparadisen och Offshorebankerna, för de amerikanska skattemyndigheterna (IRS), genom sitt giftermål med Prins Harry

Under mer än sju månader har det därför också varit en alltmer allvarlig pågående kris, med varje svårartad uppenbarelse hoppande lite närmare Buckingham Palace.

Ända sedan den där Newsnight-intervjun där Andrew spektakulärt misslyckades med att ge någon sympati för Epsteins offer och inte visade ånger över hans vänskap med sexövergreppsmiljardären, har farhågor för konsekvenserna för prinsen multiplicerats.

Maxwells gripande förändrar allt. Hon, kom ihåg, är på det berömda fotot av Andrew med armen runt tonåringens Virginia Roberts nakna midja - en bild som hertigen av York inte har någon aning om - som togs av Epstein i Maxwells hem i Belgravia.

Tror Drottningen verkligen på Andrews antydningar om att fotot redigerats eller manipuleras?

Sedan finns det den mest skadliga påståendet från alla från Roberts, som säger att hon och Andrew, 17 år, hade sex tre gånger. Prinsen förnekar det.

Om någon vet sanningen måste det vara Maxwell, som Andrew blev vän med under besök i New York efter hans skilsmässa från hertuginnan av York.

Det var genom Maxwell som Andrew introducerades för Epstein, som hittades död i sin fängelsecell i New York för ett år sedan. Och vid alla dessa sociala tillfällen - inklusive Beatrices fest - där Ghislaine var Andrews gäst, så var Epstein också.

Eftersom kungafamiljen och deras rådgivare har besvärat sig över hur man bäst kan skydda monarkiets integritet från fallet från Epstein-affären, kan det bli en smal tröst.

De anklagelser som FBI väckte mot Maxwell hänför sig till en period i mitten av 1990-talet - innan prins Andrew någonsin sägs ha träffat Epstein.

Kanske mer betydelsefullt är att beslutet att ta bort Andrew från alla kungliga uppgifter och tvinga honom att avgå från officiella engagemang, vilket nu ser ännu mer klokt ut.

Med fördel i efterhand har den snabba handlingen - förmedlad av prins Charles och prins William - varit det enda ögonblicket när de kungliga har varit på framfoten. Andrews envisa misslyckande med att bryta kontakterna med Epstein efter att han först anklagades för sexbrott med minderårig var den största bidragsgivaren till hans eget fall.

Han slutade alltför sent med att knyta band med honom -alltså först efter att han fotograferats på promenader med finansmannen i Central Park, New York.

Ändå fortsatte han att fortsätta sin vänskap med Ghislaine, kvinnan som förde dem samman och som beskrivs som "Jeffrey's hallick".

Även om förhållandet mellan de två sades vara platoniskt, var deras liv så sammanflätade att Fergie rapporterades ha blivit bekymrad över att Maxwell utövade ett ohälsosamt inflytande på honom. Trots detta förblev de två vänner.

I Newsnight-intervjun medgav Andrew att han hade sett Maxwell förra året. Mötet, sade han, var före Epsteins gripande på anklagelser om handel med sexhandel i juli förra året och att de inte diskuterade miljardären. Han sa: "Det var inget att diskutera eftersom han inte var i nyheterna."

Epstein och Maxwell träffades i New York, där hon hade sitt hem efter sin fars död, som "föll från sin yacht och drunknade 1991."

Hon var en viktig figur på den sociala scenen i New York. "Jättekul, det var det fortfarande," sade en vän. 'Jag är inte överraskad över att prins Andrew gillar henne. Hon är full av energi, full av planer.

'Hon skulle ringa och säga: “Tio av oss ska på en restaurang och sedan en klubb. Kom, det blir kul. ” Hon var också övertygande och Andrew älskade det. '

År 2000 var Maxwell och Andrew, som introducerades av hertiginnan när hon var en vanlig del av New York-partykretsen, mycket nära.

Men de var inte ett par. Hon skulle till och med presentera honom för framtida flickvänner, som Emma Gibbs. De sågs ofta tillsammans offentligt.

Paret orsakade en mindre storm när de kom till en Ralph Lauren-invigning. En källa observerade: "De verkade verkligen ha en bra tid tillsammans." Andrew var också en vanlig gäst vid de middagsfester som hon höll hemma hos Epstein, som då var hennes ex-pojkvän, på Upper East Side.

Sådan var vikten av den roll Maxwell spelade i Andrews liv att det till och med hävdades att han en gång bad drottningens tillåtelse att ta henne på en officiell arbetsresa. Detta vägrades.

Andrew kritiserades i stor utsträckning efter att han dök upp med Maxwell på ett temafest "pimpar och prostituerade" som arrangerades av modellen Heidi Klum.

För hans ex-fru började sådant beteende skada hans rykte. Hon var också bekymrad över vilken effekt det skulle ha på deras döttrar.

2001 när Andrew var på väg att ta sin roll som Storbritanniens handelsutsändare, berättade en av hertiginnans vänner för Sunday Mail: 'Fergie och många andra som älskar Andrew tror att hans vänskap med Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein har blivit verkligen farligt. De använder honom bara för hans namn och tillgång och han är så naiv att han inte inser detta. '

Hur profetiska skulle inte dessa ord bli. Bland domstolar finns det stor oro över vad Maxwells arrestering innebär för hertigen av York. De tror att det är hennes intima kunskap om Epstein, hon kunde döma Andrew eller fria honom.

För Andrew så är hans rykte borta - men för drottningen på 94 år kan denna senaste twist till en av de mest osmakliga episoderna av hennes regering bara vara en riktigt obehaglig utveckling.

Så har inte familjen Windsor strukit flagg ännu, så är tiden för detta nu kommen....

In a recent development in the Jeffrey Epstein criminal saga, kickstarted after the billionaire financier was found dead in prison in August 2019, Epstein's elusive...
In a recent development in the Jeffrey Epstein criminal saga, kickstarted after the billionaire financier was found dead in prison in August 2019, Epstein's elusive...

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram