Indexreglerade Företagsobligationsuppköp

2020-06-16

Efter några dystra börsdagar var det så på tisdagen åter klackarna i taket. Orsaken var att den amerikanska centralbanken på måndagskvällen meddelade att den börjar köpa individuella företagsobligationer. Egentligen var detta ingen nyhet. Fed meddelade redan i mars att den skulle köpa bolagspapper både via börshandlade fonder, ETF:er, och direkt. Men kanske framför allt så hade man ju anlitat Blackrock för rådgivning i saken.

Det som därför också var nytt är att Fed genom Blackrock har skapat ett index som styr köpen. Indexet består av samtliga utestående företagsobligationer som lever upp till de villkor som ställdes upp när programmet först lanserades. Det innebär att inga bolag aktivt behöver ansöka hos centralbanken.

Möjligen bidrog även tajmningen till börsyran. Så sent som i onsdag förra veckan kom ju Fed med ett räntebesked. Måndagskvällens nyheter hade kunnat släppas då. I stället kom de efter några dagar med fallande börser, inklusive ett riktigt ras i torsdags. Men nu kom det ju en höjning som på beställning....

Det kan tolkas som om Fed:s tolerans för börsfall, eller ”stramare finansiella förhållanden” som det ibland heter på centralbanksprosa, är ännu mindre än vad placerarna hittills antagit. Nästa led i den tankegången är ju om det över huvud taget ska vara riskfyllt att äga aktier. Och den typen av funderingar eldar såklart på börserna.

De väcker en hel del andra frågor också, som till exempel hur centralbankerna ska ta sig ur det hörn de målat in sig i. Systemet är ju liksom skuldmättat redan som det är och ytterligare skuldsättning gör sannerligen ingenting bättre. Det är därför också svårt att hävda att de denna vår agerar fel - den akuta krisen måste ju hanteras - men det blir en lätt grannlaga uppgift att komma tillbaka till något slags normaltillstånd, när det gäller synen på risk och så kallad moral hazard - systemet bygger ju trots allt på förtroende, förenklat om man inte behöver ta konsekvenserna av dåliga beslut så kommer systemet att haverera.

För svensk del har Federal Reserves besked helt oväntat därför extra intressanta implikationer, i alla fall om man är lite konspiratorisk - det är vi definitivt. Fondförvaltaren Blackrock, som har hjälpt Fed med köpen av företagsobligationer, har som av en händelse anlitats även av Riksbanken. Den svenska marknaden för företagsobligationer är visserligen betydligt mindre utvecklad och inte minst väldigt mycket mindre volymmässigt än den amerikanska - men den innehåller minsann en hel del geopolitiskt strategiskt intressanta företag. Så kanske har Blackrock plockat ihop ett index även för Sverige?

BTW så verkar det börja röra på sig i den Nabulinska ringhörnan....

Börserna tog ett glädjeskutt efter Federal Reserves besked om köp av företagsobligationer. Den skeptiske funderar över vad tajmningen egentligen betyder och den konspiratoriske om något liknande väntar i Sverige.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram