"Finländska" Nokia

2020-02-28

Taadaaaa.....nåja till förvåning för ingen alls så är ju spelet med att använda Nokia som bulvan när Ericsson hamnar skrynkligt till, rätt så överspelat redan.

Nokias egen verksamhet och patentportfölj är ju i alla händelser inte av den omfattningen att den medför något strategiskt deltagande i Five Eyes, vilket med avseende på Finlands geografiska läge, kanske borde lända den Finska befolkningen till viss eftertanke......

Tyvärr för alla människor i Finland med en massa nationalromantiska illusioner, så var nog Finland svenskt alldeles för länge... och om Norrland var ett Indien, ja då var nog Finland inte främst beundrat för sitt fria tänkande.

Och vi kan väl säga som så att när Finska nyheter häromdagen publicerar följande:

" Defense Forces Signal Intelligence Agency (FRA) får tillgång till ett nytt spionfartyg, HMS Artemis.

SVERIGE skärper sin förmåga att övervaka säkerhetsmiljön i Östersjöregionen. I år får FRA ett nytt fartyg som kan spåra och analysera allt inom det elektromagnetiska spektrumet. Det nya fartyget får namnet HMS Artemis och kommer att ersätta sin föregångare HMS Orion som kom för för 35 år sedan."

https://translate.google.se/translate?hl=&sl=fi&tl=sv&u=https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006415608.html&fbclid=IwAR3J-Xgrjg9rAzYVB4lQHHbr0MZwOH1pcmTLgCB4QD9L9C_DYZ_UcOEPA6A

Ja då är det väl som det är med den saken.

Historiens vingslag hörs helt visst igen:

Mannen med namnet bakom Jakobstad till exempel, Jakob De la Gardie, (född 20/6 1583 Reval, död 12/8 1652 Stockholm), var helt enklet krigare. De la Gardie växte upp hos sin mormor på Åbo slott och godset Vääksy i Kangasala (hans mor, som dog samma år han föddes, var naturlig dotter till Johan III); deltog med utmärkelse i hertig Karls livländska fälttåg, men tillfångatogs och tillbringade åren 1601-04 i polsk fångenskap.

Han vistades sedan i Nederländerna; erhöll 1609 befälet över den här som Karl IX sände till tsar Vasilij Sjujskijs hjälp och tågade 1610 till Moskva, varifrån han tvingades till ett vanskligt men väl genomfört återtåg, sedan Sverige råkat i krig med Ryssland. Han intog 1611 Kexholm och stormade Novgorod, där han dröjde så länge (över fem år) att de finska soldaterna började kalla honom Lat-Jakob (Laiska Jaakko). Han redovisade nämligen exakt för soldaterna vad han gjorde hela tiden - för att beskriva lite av hur människor resonerade redan då inom ramen för informationskontrollen

De la Gardie skötte samtidigt underhandlingar, som ledde till den förmånliga freden i Stolbova 1617. Han blev 1613 riksråd och 1615 greve samt 1619 ståthållare över Estland (inkl. Livland från 1622) och riksmarsk 1620. De la Gardie innehade stora förläningar i Finland (bl.a. Pedersöre och Kronoby socknar) och var från 1618 gift med Gustav II Adolfs ungdomskärlek, grevinnan Ebba Brahe, vilken som änka grundade Jakobstad (uppkallat efter Jakob De la Gardie) i Österbotten. (M. Kivelä, Laiska-Jaakko: tarinoita sotapäällikkö Jacob de la Gardiesta, 1991)

Vi kan väl säga att även Finland kommer att få känna på vinandet av historiens vingslag från verkligheten - inte minst gällande det kalla kriget.

dagensps.se
Det är ett av flera alternativ när den finska telekomjätten nu tvingas göra en…
Det är ett av flera alternativ när den finska telekomjätten nu tvingas göra en strategisk översyn på grund av tuffare konkurrens, enligt Bloomberg News källor. Varken Nokia eller Ericsson vill kommentera uppgifterna.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram