Afrikansk Terror & AFRICOM

2020-02-27

Det är ingen slump att nästan alla de senaste terrorattackerna i Nordafrika har antingen förberetts i Libyen eller begåtts av miliser utbildade i Libyen eller Irak. Boko Haram, Al-Qaida i den islamiska Maghreb, ISIS, Malis Ansar Dine, och bokstavligen tiotals andra, har alla haft stor nytta av förstörelsen av Libyen.

Genom att säkerställa spridningen av terrorgrupper i hela regionen hade den Djupa Staten skapat en efterfråga på militärt bistånd som inte existerade dessförinnan. De hade bokstavligen skapat ett beskyddarbedrägeri för Afrika.

Ökningen av AFRICOM-verksamheten på kontinenten har korrelerat exakt med ökningen av terrorhoten. Dess tillväxt har åtföljts av ett "ökande antal dödliga terrorattacker på kontinenten, inklusive de i Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Centralafrikanska republiken, Tchad, Elfenbenskusten, Demokratiska republiken Kongo, Etiopien, Kenya , Mali, Niger, Nigeria, Somalia, Sydsudan och Tunisien.

Faktum är att uppgifter från National Consortium for Terrorism Study and Responses to Terrorism vid University of Maryland visar att antalet attacker har exploderat under det senaste decenniet, vilket sammanfaller i stort sett med AFRICOMs etablering. Under 2007, strax före det blev ett självständigt kommando, fanns det färre än 400 sådana händelser årligen i Afrika söder om Sahara. Förra året nådde antalet nästan 2000. Av AFRICOMs egna officiella verksamhet är det givetvis en demonstration av ett stort misslyckande. Sett ur beskyddarbedrägeriets perspektiv är det emellertid en rungande framgång, med den Djupa Statens militärmakt smidigt reproducerande förutsättningarna för sin egen expansion.

Detta är den Afrikapolitik som Donald Trump nu har ärvt . Men eftersom denna politik sällan har blivit förstådd som ett verkligt beskydddarbedrägeri, så har många kommentatorer, som med så mycket annat av Donald Trumps politik, misstänkt eller trott att han på något sätt "ignorerar" eller "fövärrar" sin föregångares inställning. I själva verket, långt från att överge det tillvägagångssätt som motverkar den Djupa Statens intresse, så eskalerar Trump hela tiden insatserna för att skapa en opinionsbildningsmässig bild av maktfullkomlig smaklöshet och bristande moral hos den rådande Djupa Statens ordning.

Vad Trump-administrationen gör, som den gör inom stort sett alla politiska områden, är att lämna den tidigare politiken med sin dolda "mjuka makt" för att ersätta och förlänga den med järnnäven som faktiskt funnits i förarsätet hela tiden. Trump har med sitt "öppna" förakt mot Afrika effektivt upphört med USA: s utvecklingsbistånd till Afrika, vilket slår över hela den globala biståndsnivån i Afrika med en tredjedel och överför ansvaret för mycket av resten från byrån för internationell utveckling till Pentagon som redan innan har mer än bara blygsamma problem med redovisningen - samtidigt som man binder biståndet till framsteg av "USA: s nationella säkerhetsmål". Detta är helt uppenbart till sitt syfte och innehåll.

Med andra ord har "USA" fattat ett strategiskt beslut att släppa moroten till förmån för pinnen. Så med tanke på den kinesiska utvecklingsbiståndets överväldigande överlägsenhet är detta lika otroligt som det är givet. USA har alltså bestämt sig för att sluta försöka konkurrera på detta område, och istället att till synes öppet genuint och otvetydigt driva den militära strategi som Bush och Obama-förvaltningarna redan hade planlagt - fast i överförstärkt form, för att isolera USA!

Johan Eriksson Samma MO som alltid då?
Carl Norberg Ja, Nigerias ekonomi är fortfarande starkt beroende av oljeexporten men har också blivit Västafrikas ”teknologihubb” med en stadig framväxt av teknikföretag, särskilt inom ICT-sektorn. Nigeria är idag en viktig afrikansk handelspartner till Sverige och en prioriterad marknad för svenska företag med stor potential. Sektorer av särskilt intresse är bland annat telekom, energi, ICT, miljöteknik, stadsplanering och infrastruktur. Svenska företag med verksamhet i eller med Nigeria inkluderar större och internationella företag, bl.a. Ericsson, Tetra Pak, ABB, Atlas Copco och Sandvik. På senare år har ett flertal små och medelstora företag med svensk anknytning också etablerat sig i landet. Sverige har ett stort humanitärt stöd till norra Nigeria och Tchadsjöregionen. Utöver det bilaterala stödet bidrar Sverige till Nigeria genom EU, FN och andra multilaterala institutioner.
Bilden kan innehålla: 1 person, står

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram