5G

2020-02-24

Vems nytta gynnas få främst av detta. ..

Börje Ekholm säger så här på Ericssons egen hemsida:

" Det finns historier om fördelarna med det och berättelser om de risker som måste mildras. Det finns berättelser om vem som leder och vem som släpar efter i 5G-implementering och om reglerna för engagemang för att bygga och driva 5G-nätverk. 5G-nät är kritisk nationell infrastruktur med stor inverkan på samhället och ländernas konkurrenskraft. Liksom alla teknikskift är ljudnivån hög.

Så världen talar om 5G. Men för oss är det inte bara prat. Vi är redan upptagna med att bygga de första 5G-nätverken tillsammans med våra banbrytande kunder. Vi var först med kommersiella live-nätverk i USA och har redan distribuerat operativa 5G-nät baserat på kommersiell utrustning i Europa, Australien och Asien.

Det är vad Ericsson handlar om. Vi är tekniska ledare - på marknaden där det verkligen betyder något.

Vårt fokus är att tillhandahålla konkurrenskraftiga lösningar och teknik som skapar värde för våra kunder. Det är det enda sättet att bygga ett långsiktigt hållbart företag. Under de senaste två åren har vi anställt 4 000 ingenjörer inom FoU för att leda i 5G.

Konkurrens är modern till innovation. Så också i vår bransch, och vi ser att konkurrensen mellan leverantörer har varit positiv när det gäller att utveckla framtida nätverksteknologier.

Vi är stolta över vår marknadsposition och vår portfölj. Vi har hittills offentliggjort 5G-erbjudanden med 15 namngivna serviceleverantörskunder , vilket är mer än någon annan leverantör, samt 43 förståelser . Den Ericsson Radio System hårdvara har 5G-ready sedan 2015 och kan även användas för 5G NR med en fjärrprogramvaruinstallation. Det betyder att vi redan har skickat mer än 3 miljoner 5G-klara radio till våra kunder över hela världen. Vi har också varit den största bidragsgivaren till standardiseringsorganet i 3GPP under 2018 för att visa vår ledande position.

Men jag är inte bara glad över 5G för Ericsson. Vi står på tröskeln för en global teknikskift - med nya möjligheter, nya effektiviteter och nya affärsmodeller. Detta går utöver vår bransch. Det är en förskjutning för hela vårt samhälle.

Paradigmförändringar inom teknik är kraftfulla saker som skapar spänning men ibland också obehag. Detta gör det avgörande att vi tydligt förklarar vår teknik för världen omkring oss. Vi måste se till att andra industrier, regeringar och människor litar på säkerheten och integriteten i våra nätverk. Och vi måste göra allt detta mot en komplicerad och föränderlig geopolitisk bakgrund.

Varför Europa kan falla bakom i 5G

Under de senaste veckorna har vi sett dagliga rapporter om att Europa skulle falla efter på 5G. Det är sant att det finns en sådan risk, men det är inte sant att det beror på att europeiska tjänsteleverantörer saknar tillgång till rätt teknik. Istället är det brist på spektrum, höga spektrumavgifter och tung reglering som blockerar framstegen. Till exempel har spektrumauktioner inte ens hållits i de flesta europeiska länder.

När vi pratar med våra kunder är det uppenbart att de påverkas av denna osäkerhet. De har gjort stora investeringar och kommer att fortsätta att göra stora investeringar för att ha starkt fungerande nätverk. De har mycket på spel, och vi förstår att fortsatt osäkerhet kommer att påverka deras förmåga att gå vidare.

Ericssons förmåga att distribuera 5G

Under många år har vi byggt upp stor erfarenhet och branschledande kapacitet för att stödja nya och befintliga kunder i att transformera sina nätverk, inklusive flera stora swappar.

Vi har resurserna och kapaciteten i leveranskedjan för att möta en snabb ökning av efterfrågan på marknaden eftersom 5G införs globalt. Vår strategi är att arbeta med de första moversna på blymarknaderna och driva 5G-introduktion när spektrum blir tillgängligt.

Vi har en stark och flexibel 5G-portfölj på plats och vi kommer att se till att våra kunder håller sig före spelet.

5G-säkerhet - går över standarder

Mycket av diskussionen kring 5G globalt fokuserar nu på säkerhet. Med 5G är säkerhet inte ett tillägg utan inbyggt från början som en del av standardiseringsprocessen. Det är därför 5G är den säkraste nätverksgenerationen någonsin.

Ändå är 5G-standarden inte det fulla svaret på ett säkert 5G-nätverk. Eftersom 5G blir en kritisk infrastruktur, kommer det verkligen att bestämma säkerheten i ett nätverk säkerhetstekniken och operativa procedurer som läggs ovanpå de standardiserade funktionerna.

När det gäller frågor om mjukvara inbäddad i kärnan i 5G-nätverk, gör Ericsson, liksom de flesta andra mjukvaruleverantörer, programvarutestning under utvecklingsfasen. Detta har fördelen med att ge omedelbar feedback och gör det möjligt att lösa problem snabbt som en del av normal utveckling.

Test efter utveckling utvecklas ibland som ett sätt att uppnå säkerhetsförsäkring av levande telekomnät. Detta är ett beslut för beslutsfattarna, och om det har fått mandat kommer vi naturligtvis att följa.

Vi ser emellertid det som ett otillräckligt verktyg eftersom labtestning endast återspeglar en begränsad representation av ett nätverk vid en viss tidpunkt i en specifik testkonfiguration. Det riskerar också att bromsa innovationen och försena tiden till marknaden, inklusive nya säkerhetsuppdateringar samtidigt som det leder till extra kostnader i hela systemet när modern mjukvaruutveckling bygger på kontinuerliga implementeringar av nya versioner och funktionalitet. I synnerhet kritiska fall av 5G-användning, såsom autonom körning och tillverkning, kommer potentiellt att kräva ett utökat testomfång som ytterligare bromsar utvecklingen av nya industriella affärsfall.

Vinnande med vår teknik

5G händer nu, och vi omfattar dess transformativa potential. Återigen distribuerar vi redan kommersiell 5G-utrustning med frontrunner-kunder på frontrunner-marknaderna och vi kommer att vara där när tiden är rätt för 5G på varje marknad."

youtube.com
Most People Don't Even Realize What's Happening (2020) Subscribe: http…
Most People Don't Even Realize What's Happening (2020) Subscribe: https://www.youtube.com/user/anonymousworldvoce?sub_confirmation=1 Support: https://www.pat...

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram