Den Fristående Underrättelseexperten Joakim von Braun

2020-02-12

Med ett namn som Nazitysklands ledande raketforskare och mannen bakom de första lyckade uppskjutningarna av raketer i atmosfären som därför ibland kallas "rymdens besegrare", så kan det ligga en fördel - i alla fall som svensk - i att inte dra för uppenbart stora växlar på olika saker man framför.

Den fristående underrättelseexperten Joakim von Braun säger att det är helt unikt med spionarbete i så här stor skala.

– Det är helt unikt. Det finns inte möjlighet att göra något liknande – vare sig tidigare eller senare, säger han.

Snabbspolning till dag:

Enligt statstjänstemän har företaget länge haft tillgång till ”bakdörrarna” som ursprungligen var utformade för användning av brottsbekämpande myndigheter, men har kunnat använda dem även utan kännedom eller tillstånd från nationella operatörer i länder där det har byggt sitt system. Tjänstemän från företaget har förnekat alla dessa anklagelser.

Kinesiska tjänstemän hävdar att Ericsson har en hemlig förmåga att extrahera data från mobilnät globalt genom "bakdörr" -mekanismer som har använts i mer än trettio år, avslöjade South China Morning Post först. Enligt deras rapport förblev denna information mycket klassificerad tills Peking beslutade att dela underrättelsetjänstinformationen med sina allierade, inklusive Ryssland och Iran, förra året.

Sedan kan man vända på perspektivet igen:

Vissa tjänstemän, inklusive USA: s säkerhetsrådgivare Robert C. O'Brien, hävdar att USA har bevis och kan bevisa för sina allierade att Huawei i hemlighet kan hämta "känslig och personlig" information i trådlösa 5G-nätverk om de ges tillgång till byggandet av nödvändig infrastruktur.

Ja vi funderar på att ta oss för pannan.

sverigesradio.se
Under stora delar av kalla kriget läste amerikansk och tysk…
Under stora delar av kalla kriget läste amerikansk och tysk underrättelsetjänst krypterade kommunikation från andra länder. I hemlighet ägde man det ...

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram