Saknat Dödsorderdirektiv

2018-12-02

"För att vara tydlig, så saknar vi rapportering av att kronprinsen utfärdat en direkt dödsorder"

Ja jo, så torde det nog var ja.

I synnerhet följde WSJ- rapporteringen en omröstning i senaten tidigare i veckan för att öppna debatt om en åtgärd för att dra tillbaka USA: s stöd till Saudiarabiens proxy-krig i Jemen (kungarikets brutala bombningskampanjer har rapporterats resultera i tiotusentals oskyldiga dödsfall och skapade en av de värsta humanitära kriserna i världen).

Trumpadministrationen har motsatt sig propositionen och argumenterat för att den skulle skada landets relation med en avgörande geopolitisk allierad samtidigt som det dödar jobb i det militärindustriella komplexet. Medan även utan att gå så långt som att föreslå att CIA inte så försiktigt försöker undergräva förvaltningen, är tidpunkten för denna läcka verkligen anmärkningsvärd. Ja och naturligtvis så är den Djupa Staten i Saudi en helt central partner för Israel i regionen, sedan mycket lång tid tillbaka - faktiskt redan från början och Ericsson har funnits på plats åtminstone sedan 1953...

Al-Qahtani har axlat de flesta konsekvenserna av Khashoggis frånfälle (han har blivit avskedad från kungarikets underrättelsetjänst och är utsatt för amerikanska och kanadensiska sanktioner) till stor del på grund av sitt rykte som MbS: s verkställande hand. Al-Qahtani har angripit dissidenter som MbS anser som ett hot, liksom orkestrerat deras internering och tortyr (och inte bara inom Riyadh Ritz Carltons väggar).

Enligt "CIA-avlyssningen" diskuterade MbS också åtgärder för att tysta Khashoggi om han fortsatte att tala ut (med samtal om att "göra arrangemang" för att locka honom någonstans utanför Saudiarabien).

Bedömningen om prins Mohammeds troliga skuld, anger CIA, bygger på kronprinsens personliga inriktning på Mr Khashoggi, hans snäva kontroll över de saudiarabiska operatörerna som skickats till Istanbul för att döda honom "och att han bemyndigade några av samma operatörer att rikta insatser mot andra motståndare. "

Mr Qahtani har lett Prins Mohammeds ansträngningar för att agera mot dissidenter internt och utomlands. Han är en av de 17 sanktionerade av det amerikanska utrikesdepartement.

Den eminent högklassificerade CIA-bedömningen som läckte till pressen, säger att det saudiarabiska teamet skickades för att döda Mr Khashoggi samlades ihop från prins Mohammeds högsta säkerhetsenheter i den Kungliga Livvakten och i en organisation som drivs av Qahtani, Centre for Studies and Media Affairs vid Royal Court, Saudis kungliga domstols medieavdelning.

"Vi bedömer att det är mycket osannolikt att detta team av operatörer ... utförde operationen utan Muhammed bin Salmans auktorisation", säger den anonyma uttalandet.

Dokumentet säger att Mr Qahtani "uttryckligen begärde kronprinsens tillåtelse när han förföljde andra känsliga verksamheter 2015, vilket speglar kronprinsens befallnings och kontrollförväntningar."

Vissa kan hävda att dessa resultat inte nödvändigtvis strider mot administrationens ställningstagande. Trumps, säkerhetsrådgivare John Bolton, utrikesministern Mike Pompeo och till och med försvarsministern James Mattis har sagt att underrättelsetjänstens resultat inte är definitiva - vilket enligt CIA: s egen utsaga i detta är sant. Det är bara en bedömning och andra kan ha ett bättre underlag för sina beslut.

Som Trump nyligen sa om MbS: s engagemang, "Kanske gjorde han det, kanske gjorde han det inte." Medan denna svävande övning i realpolitik kan göra många amerikaner obekväma, är det värt att komma ihåg att Kanada också har motstått att avbryta vapenhandel med kungariket, trots regeringens yviga retorik. Och den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan står bara inför att dra nytta av en splittring mellan Saudiarabien och USA (det skulle försvaga - eliminera - en av Turkiets största regionala "rivaler", men potentiellt leda till varmare förbindelser med USA - ja alldeles särskilt då med avseende på den Djupa Statens närvaro både i Turkiet och i Saudi...).

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram