Fundamentalt

2018-03-01

Fundamenta att känna till!

1
Privata banker skapar pengar bokstavligen genom en bokföringsbluff (sid 74 Riksbankens skrivelse). Du lånar med andra ord din egen skuld av banken och på så sätt skapas det du kallar pengar.
2
Bank of England´s Mervyn King säger det finns ingen mekanisk koppling mellan centralbankerna och det som sker i ekonomin (SVD intervju)
3
Stefan Ingves på Riksbanken bekräftar bokstavligen att det inte går att driva ett samhälle på kreditbildning och säger att SEK är viktigt att försvara men svensken reagerar inte alls.
4
Samhället har brist på så kallade pengar (egentligen skulder) Svensken i allmänhet tror att mindre mängd pengar ger mer av det mesta framförallt välfärd.
5
Sveriges kommuner sitter i en ekonomiskt mycket dålig situation. Om fem år spås de flesta kommuner vara konkursmässiga av Nationalekonomen Jensevik. Staten vill lägga mer kostnader på kommunerna nu så som LSS.
6
Enbart storbankerna vittjar samhället på 375 miljoner om dagen (Q2 rapporterna 2017) vilket är ungefär 2,6 miljarder i veckan. Enklare sagt vi köper pengar för denna summa helt i onödan när vi kunde återta makten av skapandet av betalningsmedlet och göra detta kostnadsfritt.
7
Den kontanta skuldfria penningmängden fördelat på alla svenskar är ca 8000 kr per person. Vid en ekonomisk kris likt den i Grekland är detta vad du i bästa fall kan få ut från banken.
8
Politiker förstår mycket väl VAD pengar är men vill inte lyfta frågan och censurerar nu allt oftare alla som frågar om deras åsikter om detta.
9
Den globala penningmängden är i USD: Narrow money ca 36 trillion, broad money ca 90,4 trillion, global debt 215 trillion (325% av världens BNP), derivat som också är skuld men med ett finare namn är lågt beräknat 544 trillion och högt beräknat 1,2 qadrillion. En omöjlighet att betala av enkelt sagt.
10
Eftersom skulden är omöjlig att betala av och hantera så har lagstiftarna sett till att DU gått i god för den mot din vilja. Med andra ord ditt bankkonto och de noteringar som finns på det tillhör banken inte dig.
11
Politikerna kan ej kontrollera penningmängden se punkt 1: kreditbildning sker i privat regi i vinstmaximeringssyfte. Utan evigt ökad skuldsättning så havererar systemet och med evigt ökad skuldsättning så når vi punkten där hundra kronor måste kosta mer än hundra kronor att köpa från banken (givetvis havererar systemet innan vi når dit då ingen kommer betala 100 för att köpa 100).
12
VAD pengar är och vem som ska äga rätten att skapa dessa vårt allmänna betalningsmedel är den enda valfråga som faktiskt betyder något. Rör vi inte den så är utvecklingen ovillkorlig. Vilket parti har du hört prata om detta eller varför tycker du att nuvarande system kommer gynna dig?
13
För att ge några positiva exempel på länder som lyft frågan till politisk nivå så är det Island, Canada (där folket stämde sin centralbank för att i enlighet med konstitutionen återta kontrollen över pengaskapandet) , Schweiz ska nu folkomrösta om ekonomisk demokrati.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram