Samma Text Tre Veckor Senare

2016-02-27

Det nuvarande finansiella systemet lever på lånad tid.

Detta är inte skräckpropaganda. Det är fakta.

Systemet kollapsade nästan under 2008. Sedan dess har varje större beslut varit att fördubbla problemen med precis samma dåliga idéer som skapade 2008.

De dåliga idéerna:

1) Överskott av skuld är ett problem som kan lösas med mer skuld.

2) Moralisk underlåtenhet (att inte låta banksektorn misslyckas - att ha den kvar).

3) ökad centralisering av ekonomin, allt färre blir allt rikare på allt fler människors bekostnad.

De två första är en produkt av den tredje. Du kan bara komma till en plats där det ena fruktansvärda beslutet fattas efter det andra när du har bara en handfull människor fattar beslut för att gynna sig själva i en följdriktig miljö.

Satsningen på egennyttig Centralisering har pågått under 70 + år. Idag, 4-5 spelare dominerar varje industrin i USA och i Sverige. Media, läkemedel, energi, bank, you name it, det finns 4-5 företag som kontrollerar + 90% av marknaden.

Baksidan av detta är att egenföretagande som verksamhet är på en rekordlåg nivå i förhållande till den totala sysselsättningen. Detta gröper ur ekonomin raderar ut medelklassen och driver inkomsterna lägre, och gör USA till en mindre konkurrenskraftig, livskraftig ekonomi. Sverige? Ja det måste väl vara annorlunda här då, eller...kanske inte.

Drivkraften för Centralisering går hela vägen upp längs företagens näringskedja. Med innovationskraften avtrubbad av uppsvälld företagsstruktur, förlitar sig chefer på finansieringslösningar för att skapa avkastning (det hjälper inte att en så stor andel av ersättning till ledande befattningshavare baseras på aktiekurserna, men det är ett ämne för en annan tid).

Som ett resultat av detta, utnyttjar företag som utfärdar obligationer till återköp av aktier, sina företags balansräkningar (igen Centralisering / koncentration av rikedomstema) för att öka vinsten per aktie.

Idag, är exempelvis amerikanska företag 30% mer belånade än de var 2007 (föregående kreditbubblan). Men de är inte precis de enda. Regeringar har utfärdat skuld i rekordfart eftersom de har övertalat ett ständigt ökande antal väljare att köpa in status quo genom dinglande med marginalen av sociala förmåner framför dem. Monetärmekaniskt givetvis för att upprätthålla den aggregerade efterfrågan genom skuldbaserad offentlig konsumtion

Som ett resultat av detta, i dag har det finansiella systemet mer i skuld än det hade 2008. Med andra ord, oavsett vilka problem systemet hade under 2008, är det mer av dem i dag bara .

Genom att enbart använda logik, berättar detta för oss att en 2008-typ händelse kommer i större skala. 2008 orsakades av derivat baserade på konsumentinriktade tillgångar (hus). Nästa kris kommer att drivas av derivat på statsinriktade tillgångar (obligationer).

Det kommer att vara den ultimata krisen. Den kris som 2008 var uppvärmning till. Krisen för att bryta isär centralisering.

God morgon

11138123_10207162470194925_1589586658908791348_n

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram