Ekonomisk Tillväxt

2016-01-19

Så på tal om hockeyklubbor av kanske mer allvarligt märke än de som syns på rinkarna så här i vinterkylan - om nu några sådana finns längre. Hur som helst för länge sedan noterade vi att om det finns något som IMF är bra på, mer än att ljuga när det är allvar, så är det att skära ner globala tillväxtprognoser, något som fonden gjorde för fjärde gången på tolv månader i oktober.

Naturligtvis var inte IMF ensamt om att anta en alltmer dunkel utsikt för global tillväxt och handel. WTO, ADB, och OECD alla antydde att hela världens handel faktiskt gled till ett stopp förra året. "Det är nästan som kamremmen på den globala tillväxtmotorn är en bit utanför spåret eller att cylindrarna inte tänder som de ska," anmärkte WTO:s chefekonom Robert Koopman, i slutet av förra sommaren.

Tja, det har inte precis blivit bättre sedan dess. Nedgången på viktiga tillväxtmarknader som Brasilien och Ryssland har intensifierats och Kinas hårdlandning är över oss nu (kom ihåg, även om du tror på NBS '"officiella" BNP-data, så har Kina haft deflation i tre av de fyra senaste kvartalen vilket säkert föreslår att bokföringen har reviderats, så att säga). Samtidigt finns det oroväckande tecken på att USA: s dubbel justerade "återhämtning" har kört fast helt och hållet eftersom godsvolymerna föll Y / Y för första gången på tre år i november, en månad då Class 8 lastbilsförsäljningen rasade blyga 59% Y / Y och 36% m / m.

Och så finns det ju som bekant Baltic Dry som är, tjaaaeee, planande, eller som kommit att understiga 400 förra veckan, alltså något som är mer likt när man blåser lufttankarna på en ubåt .

Nu, i det senaste tecknet på att trög global tillväxt och handel som har blivit endemisk och strukturell snarare än flyktig och cyklisk, har IMF återigen sänkt sina globala tillväxtprognoser, med hänvisning till ett år av "stora utmaningar."

Summan av kardemumman är densamma som den har varit under ganska lång tid nu: antingen så förväntar vi oss att dessa ändringar kommer att fortsätta tills antingen hela världen glider in i en evig och växande recession, eller att bankstyrda centralbanker lär sig att skriva ut efterfrågad realvärdeförädling.

940919_10207046876905165_5840969856043096540_n

Kan det kanske vara på så vis att detta faktiskt ändå spelar en roll, alltså att överallt så går alltmer pengar i realekonomierna åt till att betala för den ackumulerade räntekostnaden i ekonomin....

12509059_10207046953347076_4313466833122627746_n

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram