Tänkarens tempel

2015-08-20

end of time
Av Mathias Andersson

Tänkarens tempel är där denne finner ro att tänka varje tanke klart, tänka rent, kontemplera. Det kan vara på bussen, medan denne handlar, medan denne omgärdas av vänner på en pub eller på en promenad i solen.

Tempel är just den observationsplats [templum] från vilken vi åskådar och funderar över olika ting. Men för mången är även den öppna åskådeplatsen, det sociala eller politiska forumet, en plats där vi öppnar tanken för allmän beskådan och allmänhetens contemplari. Livsviktig för utvecklingen av tanke och idé.

Tankegångarna blir minst sagt mycket korta utan sin rörelsefrihet i olika forum.

Det är bara tankar dolda och förbjudna som bör skrämma allmänheten. För vilken cementerad extremism skapas inte ur tankeförbud, åsiktsförbud och yttrandeförbud. Ett tempel som isoleras förblir en motsvarighet till en annan närmast religiös tankebana. Ett slutet sällskap som dyrkar - vad vet vi?

Kanske finns det historiska exempel där tankarna som utmanade etablerad religion och paradigm inte fick komma till ytan, eller, dryftas. De utmanade möjligen den tidens syn på vad det innebar att "tänka rätt" och troligen hade dessa tänkare kunnat sätta stopp för xenofobi, miljöförstöring, normaliserad radikalism, häxjakt, plattjordsteorier, slaveri, bankernas pyramidspel, inkvisitionen och dylikt.

Men istället för att riva kulisser så byggde man nya. Man förbjöd nya tankesätt.

Med fri och öppen debatt rör vi ständigt om och cementen stelnar inte. Den uppnår att vi möts med varandra istället för stöts mot varandra. Men det kräver både höjd och djup för att alla lager skall vidröra varandra. Isolering, stigmatisering och favorisering ger inga synergieffekter och dessa är absolut nödvändiga för bredare samhällsutveckling där alla kan stå upp genom att ställa sig upp för varandra.

Man skall minnas att ingenting av det Hitler gjorde sedan han kom till makten var olagligt. Efterlevande har dömt denne hårt, men liksom eutenasiprogrammets institut tilläts då så tillåts Guantanamo Bay att drivas idag. Så när skall allmänheten bry sig om den som lider idag mer än den som led förr?

Är inte dagens lidande - som vi kan göra något åt - det lidande som vi skall blunda allra minst för, eller är det för tungt att utmana ett etablissemang för att de bär en tysk örn eller en amerikansk örn? Är inte handlingen, eller bristen på handling, det som kommer döma eller berömma dig som person... eller är det bara den som hugger med svärdet och inte också den som vässat klingan som bär ansvar för åt vilket håll man sedan tillåter bladet att falla?

‪#‎Dinkmal‬

Mathias Anderssons foto.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram