Grekiska röster

2015-06-23

En röst från Grekland i saken

Hej Peter,

Ref. till http://www.dn.se/ledare/huvudledare/en-euro-ar-inte-gratis/

Jag kan hålla med i så gott som allt som artikeln tar up och har att göra med både bakgrund, resultat och politisk - medborgerligt ansvar för att Grekland hamnat idag i det läget som råder i landet nu. Det som, däremot, saknas i texten är en mer djupgående bakgrunds- och faktabeskrivning av de andra parternas roll i det hela. Jag syftar till landets långivare (trojkan EU, ECB och IMF). För att, som bekant, “it takes two to tango”……Jag tänker inte fördjupa mig i det då det skulle krävas nästan en hel faktaavhandling, så jag stannar där.

Vad gäller Greklands hela politiska etablissemang kan jag förtydliga, om det nu är av vikt, att den saknar totalt både mitt stöd och det minsta av mitt engagemang eller förtroende. Det handlar om genomkorrumperade individer som har svårt att sadla om och inse att tiderna har förändrats och populismens verktyg fungerar numera inte som de, i decennier, varit vana vid. Detta då nämnda verktyg saknar dess mest väsentliga beståndsdel d.v.s. andra skattebetalares pengar.

Har jag skrivit det ovanstående då vill jag, sedan, gärna citera följande korta mening ur din ledare, citat: “….Ett evigt krisland i hörnet av Europa, måhända öppet för ryska locktoner, är ingen önskedröm….”, slut citat.

Jag anser att der är synd att man inte går mer in i djupet med just Greklands geopolitiska aspekter här.

Då jag själv bor i Grekland kan jag hänvisa till hur folk i allmänhet reagerar numera. Detta efter 5 långa år av ett liv i ett land vars ekonomi varit på fritt fall, där man bl.a. har känt på sitt eget skinn vad det i praktiken innebär att Grekland (p.g.a. åtstramningspolitiken) tappat hela 25% av sitt BNP. Man skall klart för sig också att siffran 25% återspeglar den officiella statistiken. Sanningen är den att den innehåller ett stort mörkertal, så i verkligheten handlar det om, ungefär, ofattbara 40-45% i tappet!!. Oberoende analytiker jämför situationen i dagens Grekland med ett land som har just kommit ut ur ett fasansfullt krig!

Med detta som bakgrund Peter blir jag faktiskt inte förvånad när majoriteten av människornas attityd är numera som följer: “……Bättre ryska rubel i kombination med återiförandet av drachman är den förbannade euron…..”. Och detta säger folk oberoende av partitillhörighet faktiskt.

Man kan bara spekulera i orsakerna till att folk reagerar på detta sätt. Låt mig, till sist, peka ut bara två av de:

1) Den s.k. “mannen på gatan” känner på sig att fortsatt eurotillhöriget kan bara, på sikt, innebära mer åtstramningar och mer håll i deras plånböcker.

2) Människorna känner instinktivt på sig att om detta fortsätter på samma spår då är det ett blodigt inbördeskrig oundvikligt igen. Landets historia pekar på att både utländska men även inhemska politiska krafter, när det krisat till sig i frågan om landets geopolitik kontra folkets välmående, har alltid dragit nytta av vanliga människors tendens till splitring via politisk polarisering.

M v h

Greklands vänsterregering vill att allt ska vara gratis. Om den hade någon vilja till reformer, eller att bekämpa korruptionen, skulle förståelsen vara större.
DN.SE

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram