Fångars dilemma

2015-06-23

Merkel fånge

Det säger sig självt att om Grekland förvränger all demokratisk heder genom att gå tillbaka till trojkans gunst, så kommer Belgien att göra det mycket klart att alla närmanden till Putin kommer "upphöra och vara avlidna" omedelbart. Vilket öppnar en burk av maskar för marxisterna i regeringen: hur man slår igen och stänger dörren till deras ideologiska Plan B, när alla vet att Grexit fiaskot kommer att upprepas igen om några månader, och Grekland kommer då återigen att knackapå Kremls dörr.

Men nu, dock, är situationen som följer: en klyfta tycks ha uppstått på måndagen mellan energiminister Panayiotis Lafazanis och utrikesminister Nikos Kotzias när det gäller landets energipolitik, med den senare förklarandes att regeringen är helt i linje med EU: s politik trots en ny rysk gas affär som har ruggat upp fjädrarna i Bryssel.

I promemorian som undertecknats av Lafazanis och ryska tjänstemän i Sankt Petersburg tidigare i veckan anges att tredje part skulle kunna tillåtas att reservera full kapacitet av rörledningen, något som strider mot EU: s konkurrenslagstiftning.

I kommentarer på måndagen, anmärkte Kotzias att avtal om grekisk energi inte kan innehålla villkor som "går utöver den rättsliga ramen för avtal inom [Europeiska] unionen."

En avsiktsförklaring som undertecknats av Lafazanis förra fredagen förutser en fortsättning av Turktream rörledningen som ännu måste byggas, men som enligt planerna från Gazprom, skulle bära naturgas från Svarta havet till Västeuropa.

dollarkollaps

Enligt det ursprungliga avtalet som undertecknades av Lafazanis och hans ryske kollega Alexander Novak, kommer Rysslands VEB utvecklingsbank äga 50 procent av sträckan och med 2 miljarder euro tillhandahålla all finansiering, medan Grekland kommer att äga resten.

Förresten på tal om vädret, som ryska Vzlgiad rapporterade i dag , borrandet en italiensk Saipem rörledning inledde sin verksamhet just i dag som en del av Turkstream som kommer att landa i Grekland nu när den bulgariska passagen av Southstream har lagts på permanent uppehåll.

Tydligt nog, som en del av alla framtida (om inte nuvarande) grekiska räddningsaktioner så kommer Europa förbjuda alla ryska rörledningar som korsar Grekland och kommer till Europa, i förväntningar om att den syriska operationen slutligen kommer att lyckas och Qatargasledningen kommer att ersätta Gazprom som Europas främsta leverantör av offshore energi.

Så medan Tsirpras förvanskar att förklara för sina landsmän varför han gjorde vad han gjorde, kommer han mycket snart att ha en mycket svårare förklaring: endera berätta för Putin att Grekland inte längre kan tillåta Turkstream (och med det förlora miljarder i direkta energiinvesteringar som är utan trojkans återbetalningskrav), eller tala om för trojkan att Grekland är faktiskt mer oberoende än vad som antagits, vilket i sin tur kommer att tvinga ännu tuffare villkor på Aten regeringen.

I båda fallen garanteras mer drama.

Carl Norbergs foto.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram