Kontant på kant

2015-06-21

Carl Norbergs foto.

Kort sagt, eftersom grekerna blir alltmer benägna att göra påfyllning i sina euromadrasser, har en stor del av fyndigheterna kommit i form av valutauttag i hård form, vilket innebär att Bank of Greece tvingas (bokstavligen) trycka miljarder i fysiska sedlar.

Så, det är bokstavligen "Deal or No Deal" tid, och gränsen för den godtagbara säkerheten var antingen utmattad för två veckor sedan, eller i bästa fall, är precis vid gränsen, vilket gör att kapitalkontroller måste sättas på plats så tidigt som tisdag vid vilken tidpunkt uttagsautomaterna kommer att officiellt sluta ge ut färska präglade eurosedlar, någonting som för övrigt tar upp en viktig punkt.

Hårdvaluta tryckt över NCB kvoter (fastställs av ECB) utgör en skuld till resten av Eurosystemet och måste läggas till Greklands negativa Target2 balans som bestämmer EMU: s totala exponering mot Grekland.

Naturligtvis, med tanke på Tysklands massiva TARGET2 kredit till ECB, är en skuld till Eurosystemet, i alla avseenden, en skuld till Tyskland:

Så vi kan lugnt lägga till denna utskrift av ca 13 miljarder € i sedlar till listan över orsaker till varför tyska FinMin Wolfgang Schaeuble, ett växande antal tyska parlamentsledamöter och i allt större utsträckning det tyska folket nu helt har tappat tålamodet med Aten.

När det gäller alla atenare som nyligen har tryckt på uttagsautomaterna, kolla din euro. Om serienumret börjar med ett "Y" som innebär att den trycktes av Bank of Greece och du bör nog hänga på det faktumet, eftersom du kanske ganska snart kommer att kunna sälja den till en premie från ett museum.

Här är dock poängen : när ECB elasticerade grekiska ELA med € 1,8 miljarder på sitt fredagskrismöte (ett belopp som snabbt löstes upp av en 1,7 miljarders € grekisk bankrun på fredagen), kan det ha gjorts i strid med det grekiska "borrowing base" - kapitalbasen - eftersom det totalt med ECB lån på € 125, innebär att Grekland nu är 4000000000 € över dess maximala godtagbara säkerheter.

ECB känner liksom säkert till det här, men har åsidosatt sin egen reglering beräkning för ett av två skäl: eftersom de vet att brottet kommer att omedelbart begränsas eller vändas på måndag, eller om det kommer att bli en överenskommelse.

Med andra ord, Grekland lever nu officiellt på lånad tid: och den Draghiska välviljan får nog ses som tämligen lättöverskattad, varför den finansiellt öppna diktaturen nu knackar på dörren för att göra entré.

Allt detta är nu oomtvistat: och för de grekiska bankerna är det nu slut (verkligen, kulmen på en 5 års process vars utgång stod klar för alla inblandade) och den enda frågan är vad som ger det grekiska finansiella systemets nergång: vare sig det är en likviditetsimplosion som ett resultat av en uttagsanstormning kan man inte se hur även ett "sista-minuten-erbjudande", eller kapitalkontroller för den delen, kan stoppa, eller hindra en långsamt brinnande solvens från att träffa grekiska oreglerade lån som nu är större än de på Cypern var vid den tidpunkt då de cypriotiska kapitalkontrollerna infördes. Bara NPL förlusterna är stora nog nu att utplåna de fyra största grekiska bankernas kapital.

Men så länge som människor älskar sina pengar så kommer de välkomna sina tyranner.

Carl Norbergs foto.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram