Lincoln om clearingen

2015-03-02

Att bankerna inte lånar ut insatta kronor till ditt konto när du ”lånar” av banken borde väl alla vara ganska klara över nu  Det är en direkt lögn av bankerna att påstå att de ”lånar ut” insättningar till konton. Banken kan som jag beskrev i föregående inlägg bara ”låna ut” bankens egna skuld till ett kundkonto. Det du har på ditt konto är alltid bankens skuld till dig som banken kan betala genom att du t.ex gör uttag från bankomaten.

Nästa steg i bankernas lögnfabrikation är att påstå att bankerna måste göra en ”upplåning” för att ”finansiera” ”utlåningen” (hur nu någon överhuvudtaget kan påstå att det är möjligt att ”låna ut” sina egna skulder?). Jag tänkte försöka förklara och dissekera ”upplånings”-lögnen med hjälp av maximalt med grafik då jag har förståelse för att bankernas språk är ogenomträngligt.

Vi börjar från scratch och säger att du ska köpa ett hus av Nisse för 3 miljoner kronor och går till SEB som beviljar ”lånet”. Banken ”lånar” då ”ut” sina egna skulder till ditt konto som bilden nedan visar.

1

Vi tar det enklaste fallet först.

Fall 1) Du och Nisse har båda konton på SEB. Som bilden nedan visar behöver SEB inte ”låna upp” från någon när du betalar Nisse.

2

Fall 2) Men om du och Nisse har olika banker måste nedan händelsekedja ske

3

Det är här SEB påstår att banken måste ”låna upp” 3 miljoner kronor till sitt Riksbankskonto för att betala Swedbank.

Men i verkligheten är det ett flöde mellan SEB och Swedbank. Antag att Erik köper ett hus av Ulla. Då kan ju SEB:s skuld på 3 000 000 kronor från ditt köp kvittas mot köpet åt andra hållet som beskriv i bilden nedan:

4

Ovan kvittning kallas clearing och sker i slutet av varje bankdag – oftast tar kvittningarna ut varandra så att det är väldigt små summor som en bank blir skyldig en annan. Clearingen är ett nollsummespel som jag beskrev i det här inlägget:

Hur storbankernas skuldslavsystem mekaniskt är uppbyggt

För att sammanfatta.

Bankernas skitsnack om att de måste ”låna upp” för att ”finansiera” ”utlåningen” är en till lögn i raden av banklögner. Sanningen är att alla ord markerade inom citattecken i föregående mening är direkta lögner allihop.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram