Så Grexit eller inte

2015-02-25

16011279094_b0d3c3587c_b

Efter att den nya grekiska regeringen kämpade tappert a la David vs Goliath i flera veckor, bara för att fukta ur i sista minuten och erkänna att det bästa man kan göra är att fortsätta den mycket hatade politik som föregångaren Samarasregeringen bedrev, genom att utvidga det grekiska räddningsprogrammet, så har man nu ett större problem: säkra sina europeiska "partners" som, efter att ha sett flipfloppandet ser det nya gänget så trovärdiga som Samaras regeringen. Och ingen annan än den tyska FinMin Wolfgang Schaeuble gjorde därför den punkten klar tidigt på onsdagen då han i en radiointervju med SWR2 radio, sade han att det inte hade varit ett lätt beslut för euroområdets finansministrar att förlänga den grekiska räddningsplan med fyra månader och " mycket tvivel finns kvar om hur trovärdig "Atens senaste reformåtaganden verkligen var."

"Det var inte lätt ett lätt beslut för oss men inte heller var det lätt för den grekiska regeringen, eftersom (de) hade sagt att folk något helt annat i kampanjen och efteråt."

"Frågan är nu om man kan tro på den grekiska regeringens försäkringar eller inte. Det finns en hel del tvivel i Tyskland, som måste förstås ", säger Schaeuble som trots sina betänkligheter, har uppmanat tyska lagstiftarna att godkänna den grekiska förlängning i en röstning i riksdagen som väntas på fredag.

Den tyske finansministern gjorde en sak väldigt tydlig: Inga utbetalningar kommer att göras till Aten såvida grekiska förslaget uppfyller sina åtaganden till fullo .

Med andra ord kan Grekland ha köpt sig en 4 månaders bailout förlängning på papperet, men i praktiken om det inte lyckas öka sina skatteintäkter under de kommande dagarna, så kommer dess statskassa - som redan är på gränsen till att vara helt tom - att vara helt tom, och Grekland kommer då verkligen inte ha något annat val än att förklara sig fullt ut helt insolventa. Den enda frågan är hur mycket längre kommer trojkan att fortsätta sin "bryggnings" finansieringsverksamhet, där den ger Grekland ett stöd så att Grekland kan betalda räntor och löptider på trojkaskuld?

Något säger oss att om regeringen får slut på alla kontanter för att betala statsanställda, är det över i alla fall.

Och sedan har vi frågan om huruvida den föreslagna grekiska räddningsförlängning verkligen kommer att passera en förbundsdags omröstning...

SOUNDCLOUD

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram