Riskanalys

2015-01-10
  • 16194044291_2845b34143_b
  • Makroekonomisk risk  är hög eftersom det finns en allvarlig risk för recessioner i stora industrinationer med negativa uppgifter som härrör från det skuldbelastade euroområdet, Japan och Kina. Även återhämtningen i Storbritannien och USA är preliminära i bästa fall - sarkasm. Problem med banker, kan snabbt skapa en situation à la Lehman, eller en större incident med terroristaktivitet eller ett nytt krig som påverkar sköra konsumenter och investerares känslor.
  • Systemrisken  är fortsatt hög eftersom så lite - läs ingenting alls - av problemen inom bank- och finanssystemet har åtgärdats och det finns en verklig risk för ett annat "Lehman Brothers ögonblick" eller ett nytt " Grexit "ögonblick och en helt eller delvis nedgång av det globala finansiella systemet. Den massiva risken från oreglerade "skuggbanksystemet", fortsätter att vara betydligt underskattad. Det finns många potentiella Lehman Brothers där ute både i eurozonen, men alltså även i Storbritannien och USA.
  • Geopolitiska risker   förblir förhöjda - särskilt i Mellanöstern och kring Ryssland. Detta ses i de fortsatta betydande spänningarna i Libanon, Syrien etc och mellan Iran och Israel. Det är den verkliga risken för konflikter och därmed effekter på oljepriset och de globala ekonomin. Många analytiker tror att de fördjupade ekonomiska, politiska och militära spänningar mellan Japan och Kina kan övergå till en väpnad konflikt. Det sjuder spänningarna mellan USA och dess västliga allierade, främst Storbritannien, och naturligtvis Ryssland och det återuppväckta och allt mäktigare Kina.
  • Penning - monetär - risk  är hög eftersom den politiska reaktionen på Federal Reserve, ECB, Bank of England, BoJ och majoriteten av centralbankernas reaktioner på de risker som nämns ovan är fortsatt ultralätt penningpolitik eftersom penningmängden måste växa för den realekonomiska likviditetsförsörjningen genom fortsatt nollräntepolitik (ZIRP) , negativa räntepolitik (NIRP), kredittillväxt - ökad skuldsättning - och att elektroniskt skapa en tsunami av kreditvaluta och finansiell inflation som driver på realekonomisk stagnation. Skulle - de kan inte annat - de makroekonomiska, systemiska och geopolitiska riskerna öka ytterligare under de kommande månaderna, kommer sedan centralbankernas svar att sannolikt återigen bli mer "billiga pengar" politik - de kan inte annat. Detta kommer att leda till ytterligare försämring av situationen och det finns en risk för fördjupning av "valutakriget". Vad som händer om man gör en badbank av ECB, är uppenbart skattebetalarnas problem inom Eurozonen.

Slutsats
Utsikterna 2015 är att allt är osäkert - faktiskt så osäkert som det har varit under vår och våra föräldrars livstid.

Volatilitet och turbulens är garanterade. Finansiellt förtryck och valutaförstöring är säkert. Bail-ins, haverier av en valuta med dominoeffekter och internationella monetära kriser är korten. Frågan är inte om, bara när.

Den enda fria lunchen 2015 och de kommande åren kommer återigen att vara diversifiering. Vi kan inte betona tillräckligt kraftfullt vikten av att vara väl diversifierade. Kontrollera tillgångar som fördelas och kommer stödja för att skydda fortlevnad och välstånd ur de basala perspektiven.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram