En snögubbe smälter men bubblor spricker

2014-12-24

För den skull någon hade missat detta nu när vi går mot detta års final, nästa kris blir KRISEN. Du kanske har märkt att varje efterföljande kris under de senaste 15 åren har varit både blivit större och engagerat mer seniora (realvärdemässiga enligt systemets värdegrunder) tillgångsklasser, eftersom den cirkulerande kreditmassan måste växa för att klara likviditetsförsörjningen - exempelvis 1. 2000 års Tech Bubbla handlade om aktier. 2. 2007 års bostadsbubbla handlade om bostäder. 3. Denna kris innebär Obligationer ... som i alla obligationer. För att ge lite perspektiv beträffande storlek här är det så att kreditswapmarknaden baserad på bostäder som nästan fällde systemet under 2008 var på $ 45 biljoner på sin topp under 2007. Däremot är det väl över $ 100 000 000 000 000 idag på den globala obligationsmarknaden. Och den växer snabbt. Faktum amerikanska företag är på väg att ge ut över 1,5 biljoner USD i skuld bara i år. Detta kommer inte bara att vara ett ATH rekord ... Det blir det tredje i rad alla tiders rekord för företagens skuldemissioner . En del av anledningen till att obligationsmarknaden har blivit så enorm är att få enheter, särskilt suveräna nationer, har pengar till hands för att betala tillbaka till obligationernas innehavare när skulderna förfaller. Som ett resultat, väljer många av dem att rulla vidare gamla skulder eller betala tillbaka dem via emissioner av nya lån. Den amerikanska staten gjorde just detta de senaste månaderna när man utfärdade över $ 1 000 000 000 000 att täcka för betalning av gamla skulder som förfaller. Så obligationsbubblan är inte bara över 100 biljoner storlek ... det är faktiskt någonting som växer från en månad till en annan månad. Läser man allt detta är det ingen tvekan om saken. Dock blir situationen mycket värre när man betänker att över 81% av alla derivatavslut är baserade på räntor (obligationer). Globalt är räntederivatmarknaden otroliga $ 555 biljoner storlek. Detta är handel utifrån räntor som i sin tur baseras på obligationsbubblan. Således är betydelsen av den underliggande obligationsbubblan helt enkelt någonting som inte kan överskattas. Banker och andra finansiella företag har bokstavligen satsat ett belopp motsvarande över sex gånger av GLOBAL BNP på räntorna. Det är därför centralbankerna är absolut livrädd för tillfället när en suverän nation kommer nära att försumlig angående obligationerna. Tänk på att Spaniens obligationsmarknad är bara försynta $ 1 000 000 000 000 . Men derivathandelsmarknaden baserad på Spaniens obligationer ligger troligen väl norr om 10X detta belopp. Med denna typ av hävstångseffekter, även om kanske 4% av affärerna är i riskzonen och bara 10% av dessa åtaganden går i konkurs, så har du utplånat det egna kapitalet - kärnprimärkapitalet hos mer än en handfull av de stora EU-bankerna. Enkelt uttryckt, så är obligationsbubblan bubblan med ett jättestort B. Och när den spricker, kommer vi att uppleva krisen, om inte något annat spricker innan och drar med sig obligationerna. I en jämförelse, kommer 2008 att se ut som ett skämt. God morgon.

För den skull någon hade missat detta nu när vi går mot detta års final, nästa kris blir KRISEN.

Du kanske har märkt att varje efterföljande kris under de senaste 15 åren har varit både blivit större och engagerat mer seniora (realvärdemässiga enligt systemets värdegrunder) tillgångsklasser, eftersom den cirkulerande kreditmassan måste växa för att klara likviditetsförsörjningen - exempelvis

1. 2000 års Tech Bubbla handlade om aktier.

2. 2007 års bostadsbubbla handlade om bostäder.

3. Denna kris innebär Obligationer ... som i alla obligationer.

För att ge lite perspektiv beträffande storlek här är det så att kreditswapmarknaden baserad på bostäder som nästan fällde systemet under 2008 var på $ 45 biljoner på sin topp under 2007.

Däremot är det väl över $ 100 000 000 000 000 idag på den globala obligationsmarknaden.

Och den växer snabbt.

Faktum amerikanska företag är på väg att ge ut över 1,5 biljoner USD i skuld bara i år. Detta kommer inte bara att vara ett ATH rekord ... Det blir det tredje i rad alla tiders rekord för företagens skuldemissioner .

En del av anledningen till att obligationsmarknaden har blivit så enorm är att få enheter, särskilt suveräna nationer, har pengar till hands för att betala tillbaka till obligationernas innehavare när skulderna förfaller.

Som ett resultat, väljer många av dem att rulla vidare gamla skulder eller betala tillbaka dem via emissioner av nya lån. Den amerikanska staten gjorde just detta de senaste månaderna när man utfärdade över $ 1 000 000 000 000 att täcka för betalning av gamla skulder som förfaller.

Så obligationsbubblan är inte bara över 100 biljoner storlek ... det är faktiskt någonting som växer från en månad till en annan månad.

Läser man allt detta är det ingen tvekan om saken. Dock blir situationen mycket värre när man betänker att över 81% av alla derivatavslut är baserade på räntor (obligationer).

Globalt är räntederivatmarknaden otroliga $ 555 biljoner storlek.

Detta är handel utifrån räntor som i sin tur baseras på obligationsbubblan. Således är betydelsen av den underliggande obligationsbubblan helt enkelt någonting som inte kan överskattas. Banker och andra finansiella företag har bokstavligen satsat ett belopp motsvarande över sex gånger av GLOBAL BNP på räntorna.

Det är därför centralbankerna är absolut livrädd för tillfället när en suverän nation kommer nära att försumlig angående obligationerna. Tänk på att Spaniens obligationsmarknad är bara försynta $ 1 000 000 000 000 . Men derivathandelsmarknaden baserad på Spaniens obligationer ligger troligen väl norr om 10X detta belopp.

Med denna typ av hävstångseffekter, även om kanske 4% av affärerna är i riskzonen och bara 10% av dessa åtaganden går i konkurs, så har du utplånat det egna kapitalet - kärnprimärkapitalet hos mer än en handfull av de stora EU-bankerna.

Enkelt uttryckt, så är obligationsbubblan bubblan med ett jättestort B. Och när den spricker, kommer vi att uppleva krisen, om inte något annat spricker innan och drar med sig obligationerna. I en jämförelse, kommer 2008 att se ut som ett skämt.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram