Oooops, vi kunde inte hjälpa det..

2014-08-20

images (7)

Med dödläget över den senaste Argentina konkursen gåendes ingenstans alls snabbt, så kom sent i går kväll kvinnan med en ryggrad president Kirchner med en lite och pigg nyhet till sina fordringsägare, när hon meddelade vad som utgör en blyg förändringsplan för vad som har varit, där alla obligationer skulle fråntas sina befintliga intentioner och omvandlas till obligationer under nationell lagstiftning. Eller, som vissa skulle kalla det, den "brända jordens" transaktion som bränner alla broar och goodwill, till det internationella samfundets borgenärer och troligen lämnar Argentina i en situation där landet inte kan komma åt de globala kapitalmarknaderna under överskådlig framtid.

Vilket naturligtvis inte rör Cristina Kirchner i ryggen det minsta, eftersom detta är just exakt vad hon räknar med, samtidigt som EU har bett Argentina att delta i sanktionerna av livsmedel mot Ryssland. Roade miner i Kreml med andra ord.

Som en del av transaktionen skulle Argentina kringgå den order som utfärdats av domare Griesa och stoppa betalningar till alla fordringsägare, alltså inte bara bromsa, och återuppta normala förhållanden för 90% + av omstrukturerade obligationsinnehavare medan Elliott, Aurelius och liknande med liten eller ingen tillflykt undan detta, skulle hålla i anspråk som skulle ligga två swappar bakom och med i huvudsak ingen rättslig status alls eftersom detta skulle helt kringgå Bank of New York (som alltså skulle tas bort så som förvaltare) i depåbetalningsprocessen och låta Argentina att göra utbetalningar direkt till de borgenärer det finner lämpligt. Skuggbanksystemets grunder tappade alltså just bort delar av sitt fundament.

CFK-God-Web

I huvudsak vad Argentina planerar att göra är motsatsen till vad Grekland gjorde 2012 då landet fallerade på befintliga obligationer och bytte över till engelska rättsliga obligationer (med högre rättslig kraft) som ett incitament för de befintliga kreditgivarna och i praktiken lova att landet aldrig aldrig någonin mer skulle göra om det igen. Vad Argentina just har visat är hur lätt det skulle vara att " bara kringå" obligationsinnehavare helt som trodde att deras "starka" fordringar var säkra när i själva verket det enda som behövs, är att en regering bestämmer sig för att klä av någon alla deras AVTALADE skydd. Onödigt att säga, men detta har mycket negativa konsekvenser för Argentinas framtida förmåga att anskaffa kapital på den internationella arenan för den närmaste, och på längre sikt i det rådande systemet inom regleringsbanken. Man kan nästan se detta som den primära målsättningen med åtgärden.

Enligt Bloomberg kommer alltså regeringen lämna en proposition till kongressen som låter utländska skuldinnehavare byta till nya obligationer som regleras av Argentinsk nationell lagstiftning med samma villkor, sade president Cristina Fernandez de Kirchner i ett rikstäckande tal igår. Betalningar kommer att göras till konton i den Argentinska centralbanken i stället för genom Bank of New York Mellon Corp, som är den den nuvarande förvaltaren av obligationerna. Som vore det av en händelse...

Mina sarkastiska undertoner, för att inte säga vad jag egentligen borde skriva, kanske döljer något av omfattningen på innebörden av det just redovisade. Men man kan säga att nu är vägen öppen och Mordors portar har öppnats, nu handlar allt om att människor skall vakna och ställa krav.

Hade vi en enda politiker i Sverige med denna typ av resning, så kan jag garantera att precis allt hade sett helt annorlunda ut.

http://www.bloomberg.com/news/2014-08-19/argentina-to-pay-bondholders-in-local-account-to-skirt-ruling.html

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram