Medvetenhet och vatten

2014-07-08

angry-awareness

Det gäller att veta var stenarna ligger om det skall se ut som att man kan gå på vattnet.

" Om vi är för upptagna, om vi helt rycks med varje dag av våra projekt - i vårt livspussel, vår osäkerhet, våra begär, hur kan vi då få tid tid att stanna upp och se djupt in i situationen - vår egen situation, situationen för våra älskade, situationen för vår familj och våra medlemmar och situationen för vårt land och för de andra länderna? "Thich Nhat Hanh

För det mesta, i motsats till vad de flesta människor fortfarande tror, så handlar medvetenheten om vår fysiska värld om att vara i nuet och att uppleva vårt nu känslomässigt. Vi satsar det mesta av vår tid och energi på att bli lyckliga imorgon. Men vi kan bara uppleva känslor i nutid, aldrig vid något annat tillfälle. Så att vara ärlig mot sig själv blir ovillkorligt att i nutid leva med sina känslor i uppriktighet, i ljuset av verklighetens ifrågasättande av hur känslorna skapas.

Det handlar inte om att vara inkopplad på autopilot och göra saker av gammal vana. det handlar om att alltid betrakta sig själv ur perspektivet av de egna känslor som har skapats av de egna tankarna.

Det handlar om ett levande och aktivt individuellt ifrågasättande av sig själv och vad som betingar de egna känslornas uppkomst. Buddhistiska och Zen mästare tillbringar många år för att utveckla fokusering på detta och att öva specifika aktiviteter för att hjälpa till att bygga upp medvetenheten om nuet - härvaro.

Du kan träna också. Det är egentligen ganska enkelt. Varje gång du gör något, var medveten om vad du gör. Låt oss säga att du diskar för hand efter kvällsmåltid. Öva dig på att vara helt medveten om vad du gör. Analysera dina sinnesintryck och sätt dessa i en större helhet. Känn temperaturen på vattnet, känn tyngden av besticken, texturen på porslinet och verkan av det vatten som du skrubbar bort matresterna med händerna från tallrikar och bestick. Känn vad som förändras och känn vad som är bestående, tänk på varför i allt från den varma vattenmolekylen till tallrikens plats i skåpet..

Det finns faktiskt verkligen till och med en berömd Zen fabel, som ett exempel på att det redan finns en mängd människor på jorden som faktiskt har insett tankens betydelse som vägledande ordning, vilket belyser vikten av denna ökning medvetenhet om nuet. Det är alltså ökningen inte omfattningen som är det avgörande för utvecklingen.

Hur som helst;

Studenten frågar Zenmästaren "Vad är upplysning?" Den då mer insiktsfulle svarar,
" diska för hand efter din måltid". Man skulle på modern svensk kognitiv beteendevetenskaplig prosa kunna kalla detta för hjälp till självhjälp.
Insikter kommer inifrån men dessa behöver, beroende på bristande processuell förmåga - eget fritt tänkande - inte sällan hjälp av upplysning, en tändande gnista, för att processen skall komma igång - accelerera. Vi brukar ju lite lustigt nog kalla den processen att väcka en tanke, trots att vi mer sällan ser begreppet tanke som någonting dynamiskt, som en process, utan fastmer som någonting av ett mer statiskt förhållande, en betingad mekanik.

Så vi tar inte sällan denna enkla övning med att diska för givet - vi gör den rent mekaniskt, men tänk nu på - vi är på autopilot och går bara igenom hela proceduren, i termer av att vi gör saker tankemässigt mekaniskt. Elakt kan man uttrycka det som att vi till stora delar agerar som vore vi intellektuellt döda

Ett annat exempel ur ett annat perspektiv. ja jag vet att detta kan komma att förefalla lite förmätet, är att vara tränare i kraftsport, det spelar ingen roll i detta hur väl man än förklarar hur en vikt skall lyftas, och det hjälper framför allt inte att själv lyfta vikten åt adepten, med avseende på det eftersträvade målet, om inte adepten själv bibringas en egen tankemässig förståelse - process - för hur den vidare utvecklingens skall kunna etableras för att nå det långsiktiga målet, som utgör vägen.

Den som faller för den monotona tankemässiga mekanikens frestelser och inte klarar av egen individuell dynamisk tankemässig anpassning når aldrig särskilt långt på utvecklingens väg.

Men denna enkla övning visar oss också att så många av de saker vi gör i livet tenderar att bli tämligen mekaniskt betingade. Vi faller ofta in i den intellektuella lättjans varma famn för att slippa vara intellektuella. Hela vår existens kan bli tankmässigt mekaniskt betingad om vi låter den utvecklas dithän, att styras av yttre betingelser, men då kan vi inte heller förvänta oss att känna oss levande eftersom våra känslor till övervägande delar etableras genom de tankar vi tänker - det går inte att kognitivt formatera - hjärntvätta - fram långsiktig lycka och glädje på det sättet utan att kontrollera exakt varje möjlig tänkt tanke.

Vi kryssar fortfarande bara genom livet på autopilot. men vi måste nu ta ett mycket stort steg. Vi måste återuppta kontakten med livet och uppleva livet och allt det har att erbjuda genom att vara i nuet och njuta av - leva - den känslomässiga processen. Vi kan finna lycka och glädje i att göra nästan vad som helst, till och med i något som verkar vardagligt, så länge vi hela tiden försöker att höja vår egen medvetenhet.

Nöjet , glädjen och lyckan, finns i medvetenheten - i oss själva - om att göra och bevittna varje ögonblick för vad det är, på sin enklaste nivå. Lycka bor i den ökande förståelsen för sig själv och annat - det kallas för utveckling.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram