Oljan och dollar

2014-06-13

Iraq Oil Infra_0

Så varför måste då petrodollarhegemonin eliminera risken för ett överutbud på valutamarknaden?

Tja, för att det till exempel skulle haverera den amerikanska ekonomin - importen - omgående!

Så vad måste man då göra för att minst upprätthålla eller helst öka efterfrågan på dollarvaluta?

Vad sägs om att öka oljepriset för den del av hegemonin som ännu består?

Den senaste upptrappningen med de irakiska spänningarna har infört ny händelserisk för globala oljemarknaden. Dock tyder nuvarande prissättning på optionsmarknaden att oljemarknaden fortfarande fäster en låg sannolikhet för en dramatisk oljeprisstegring under de kommande månaderna. Vi tror att betingelserna för detta kan ändra sig tämligen omgående.

Vi tror nog, trots all medialt ventilerad varmluft, att denna sangviniska inställning till oljeprisökningsrisken återspeglar det faktum att den stora infrastrukturen för oljan i Irak (ännu) inte har fallit i händerna på militanta extremister. Vilket som av en lustig händelse alltmer ser ut som en möjlig utvecklingsriktning....

Så utbrottet av våld i Irak mellan Sunni rebellerna, Islamiska staten Irak och Levanten (ISIL) har infört nya händelser som risk för globala oljemarknaderna ... denna upptrappning av geopolitisk risk i Irak har hittills varit begränsad till norra delen av landet. Som ett resultat, vilket alltså inte ännu utgör ett betydande hot mot landets oljeproduktion, då den norra regionen utgör endast en liten del av den totala irakiska oljeproduktionen.

Ett av de viktigaste områdena i den norra regionen, är oljefältet Kirkuk vilket är under kontroll av kurdiska säkerhetsstyrkorna, och är därmed säkrat för tillfället.... Men den möjliga inverkan på raffineringskapaciteten utgör nu en allt större oro eftersom landets största oljeraffinaderi (Baiji, 310 kbd) ligger nära Mosul.

När det gäller den geografiska räckvidden, projicerar ISIL sitt inflytande från fästen i de västra provinserna i al-Anbar och Nineve, figur 1. På onsdagen den här veckan, var ISIL ansvarigt för att ha tagit Mosul, den näst största staden i Irak. Hastigheten på ISIL framsteg, utbredning och dess befästning med nyförvärvade vapen antyder att detta givetvis kan vara mer än en tillfällig händelse. Typ anstiftat av en viss given spionorganisation på tre bokstäver som börjar på C. Förutom Mosul, intar ISIL nu Tikrit, Dhiluiya och Yathrib och, enligt Reuters /CIA, syftar detta till att skapa ett sunnikalifat på gränsen mellan Irak och Syrien. Alltså som förväntat för att inte säga naturlagsmässigt rent religiös betingad opera.... utveckling.

Vi är inte förvånade eftersom vet att både vädret och religion är det viktigaste i tillvaron.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram