Drakolja

2014-06-05

Med avseende på 2.000 år av historia där Paracel (och Spratly ö - kedjor) betraktades som integrerade delar av den kinesiska nationen, så har Kina i årtionden hävdat den U-formade '9-streckad linjen "i Sydkinesiska havet (se kartan nedan). Detta är inget nytt och har länge varit ifrågasatt och protesterat mot av grannländerna, inklusive Vietnam, Filippinerna, Malaysia och Brunei.

Men allt blev mycket mer intensivt när det upptäcktes att Sydkinesiskasjön (och Östkinesiska sjön) kan ha rika olja - och gasfyndigheter. Detta är också en del av orsaken till USA: s inblandning och att energihungriga Kina visar sina nya och förbättrade sjö-och ekonomiska muskler för att hävda och försvara sina påståenden och suveräna rättigheter, som de uppfattas av Peking.

Den amerikanska hållningen, även om den officiellt indikerat att den inte tar ställning till dessa territoriella tvister, men som Obama svänger till övriga Asiens fördel för att kontra balansproblemen som kommer av Kinas växande inflytande i regionen, är länder som Vietnam, Filippinerna och Japan vilka USA ser till att i huvudsak stödja när det verkligen gäller att gå emot Kina.

För att uttrycka det annorlunda, när man ser på kartan för att jämföra storleken på Vietnam eller Japan, till exempel, i förhållande till Kina, innan man ens tar hänsyn till respektive BNP-storlek, handelsvolym och relationer, vad tror du har stärkt detta
" självförtroende " i Vietnam och Japan för att konfrontera Kina på ett sådant självsäkert sätt, bland annat att tillåta anti -Kina upplopp att ske?
Kom ihåg att Vietnam är ett "kommunistiskt" land som liknar Kina i det att offentliga demonstrationer inte någonsin sker utan officiella sanktioner. Samma bakom-scenen USA: s stöd är också tydligt i fallet med Kina-Japan friktionerna i Öst - kinesiska sjön.

Vietnam förbereder sig nu för att stämma Kina i en internationell domstol, medan Filippinerna säger att det kommer att ta Kina till en FN-tribunal. Ändå tror experter att försöken från Filippinerna och Vietnam att komma till rätta med Kina genom internationell medling via rätt, skulle vara meningslösa eftersom Kina ändå inte skulle vara tvungna att följa avgörandet.

Territoriella tvister (land-eller havet) bland asiatiska länder är lika gammalt som historien själv. Länder klarade oftast ut saker så småningom eller behöll status quo. Situationen i östra och södra kinesiska sjön skulle inte ha eskalerat till det aktuella läget utan att USA - anglozionismen försöker att spela alla sidor. - Hegelsk dialektik, men Kina vänder sig nu mot regissören.

Kina synar nu i grunden Obamas bluff om att USA inte kommer att kunna gå med på föredrag. Ärligt talat, det skulle vara mycket oklokt av USA att verkligen gå mot Kina genom att välja sida i dessa regionala käbbel och riskera att Kina och Ryssland åter bekanta sig in sitt bästismode igen, vilket naturligtvis Brics bara skull älska.

CNOOC ordförande Wang Yilin sade en gång:

"Storskaliga djuphavsriggar är vår mobila nationella territorium och ett strategiskt vapen".

Så Kina kommer inte med någon som helst sannolikhet att visa svaghet och tappa ansiktet inför det internationella samfundet, samtidigt som det är för sent i spelet för Vietnam eller USA att backa ur situationen, även om de vill. Men eftersom Vietnam spenderade $ 714.000.000 förra året på Rysslands militärkit, skulle det också vara intressant att se Rysslands reaktion på de nya banden mellan Vietnam och USA.

Det rullar dit som det lutar.

China 9-dash Line

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram