Att tala med dubbla tungor

2014-06-02

theoden grima

En gång i tiden fanns det en kung som hette Verklighet, som regerade ett stort rike. Han hade en adjutant till assistent. Kungen var älskad av alla sina undersåtar, främst därför att han hade en ledande förmåga att få varje individ att känna att de var den mest speciella personen i riket. Kungen välkomnade en privat audiens med en undersåte närhelst den ville tala med honom när som helst på dagen eller natten.
Adjutanten blev snart avundsjuk på kungen. Han tyckte inte om att folket älskade och respekterade honom. Därför så började adjutanten, som var en betrodd tjänare till kungen, att sakta tillsätta små mängder gift i kungens mat. Kungen blev sjuk och så småningom sängliggande och kunde inte längre lyssna på personliga berättelser från sina undersåtar.

Under denna tid, utsåg adjutanten tre sändebud för att tjäna honom. Han fick sändebuden att dela upp folket i riket i tre separata grupper. Nu blev jobbet för dessa tre emissarier att ställa in möten för undersåtarna, alltså för att hindra undersåtarna från att få en privat audiens med kungen. Men, naturligtvis, eftersom kungen var sjuk, kunde han inte riktigt se någonting av detta. Inte en enda undersåte från någon av de tre grupperna fick se kungen på riktigt.

Men efter ett tag, hände en konstig sak: Människor i en grupp började tala med varandra om motiv från en annan grupp, om att de hade tillbringat tid med kungen! Detta gjorde varje grupp svartsjuk och arg på de andra grupperna. När försökspersonerna i en grupp klagade till deras sändebud om detta, sade varje sändebud (i hemlighet på order från adjutanten) att medlemmar från andra grupper hade övertygat kungen om att just deras grupp hade sagt dåliga saker om honom. På grund av detta, hade den aktuella gruppen fallit i kungens onåd. Därför begränsade kungen deras möjliga tid till audienser för just den gruppen.
Några av dessa undersåtar gick så långt som till att byta grupp, men naturligtvis fungerade detta inte alls, på grund av verkligheten, ingen hade ju fått se kungen sedan han insjuknade.

Eftersom adjutanten hade lurat varje grupp att spela mot de andra, så fortsatte fientligheten att byggas upp mellan de tre grupperna. Så småningom blev de så arga att de gick i krig med varandra. Ibland kunde två av grupperna gå samman för att kämpa mot den tredje gruppen, men i hemlighet var alla dessa grupper i fiendskap med varandra.

Den onde trollkarlen – adjutanten som förresten hette Benyamin, kunde lugnt titta på när undersåtarna förstörde för sig själva, han såg på dem med förakt och såg dem inte som något annat än verktyg för att öka sin makt.

Det finns två olika slut på den här historien:

- Här är hur det första slutar: Kungen dukade slutligen under som till en följd av hans förgiftning. Den onda trollkarlen tog över riket och gjorde alla undersåtar till slavar. Han använde sig av den fientlighet som han hade skapat mellan de tre grupperna för att lura dem till att döda varandra av. De som var kvar levde ett liv bestående av slit och hopplöshet.

- Här är hur det andra slutar: Folket pratade med varandra och till sig själva som individer och kom på att ingen av dem hade sett kungen sedan en mycket lång tid tillbaka. De kastade ut charlatanerna ur riket, alltså de undersåtar som hade hävdat att de hade sett kungen. Och sedan de sparkade de in dörrarna till slottet, gick förbi adjutanten och hans sändebud och möttes direkt av kungen själv.
Kung Verklighet, fick se beslutsamheten hos sina undersåtar att träffa honom, och han blev rörd till tårar.

För sitt förräderi, blev adjutanten och hans sändebud skickade till galgen. Genom undersåtarnas kärlek till kung Verklighet och dennes återvändning till en riktig kost, var snart kungens hälsa återigen återställd.

I slutändan, folket kom sig samman som en individ av allmän medvetenhet i hela det stora riket. De har nu återigen tillgång till kungen vid alla tider på dagen och natten. De var inte längre indelade i de tre grupperna och de hjälpte varandra för att hitta vägen till kungen, att veta att när varje undersåte kommer närmare kungen, så ökar faktiskt detta möjligheten för ett annat motiv hos andra undersåtar för att göra detsamma.

Det blev återigen fred i riket.

Så vilken avslutning kommer vi att få? Det är helt och hållet upp till oss själva att avgöra.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram