Motvilja skapar tvånget

2014-04-15

Reason Not To Act Clean_0

Den kollektiva ursäktens värmande tröst inför den egna besvikelsen på sig själv, har nog aldrig känts kallare i Sverige. Det individuella själsliga vädret blir allt kyligare som en ovillkorlig konsekvens av samhällsklimatets utveckling.

Listan över skäl till varför vi inte ska agera är lika varierande som vår fantasi. Så hur bekvämt är det inte om alla säger samma sak, om alla har en underbar ursäkt för att inte göra något men fortfarande är utan skuld. Detta är det kollektiva självbedrägeriets roll mot individen, som är så skenbart välvilligt för både individen och gruppen, eller så som vi vill tro att det är. Men vi lurar oss själva grovt med detta beteende

Alltför ofta delar vi in världen i svarta och vita hattar, i bra och dåliga människor, eller vänster och höger ideologi som är rätt eller fel. Absolut visshet, att vara kategorisk, gör processen att bestämma vad jag ska tro, att förneka eller bara att ignorera så mycket lättare, eftersom vi upplever att vi egentligen inte behöver navigera genom den kognitiva dimman för att nå relevant kritiskt tänkande, vi vet ju redan vad som är rätt eller fel utifrån - baserat på - vår kategorisering. Det är den intellektuella lättjans mest vanliga metod att slippa engagemang.

Tyvärr, och som nu alltfler kan se, så är denna dubbelhet av ytterligheter använt som ett vapen mot oss och i alla vändningar till förmån för de mäktiga som kontrollerar det kognitiva landskapets geografi. Och vi faller fortfarande för denna krok, med hull och hår varje gång, eller i alla händelser fortfarande i en alltför stor omfattning. Vi orkar inte ifrågasätta, vi måste tänka på livspusslet.

En nation kan inte självförstöras efterhand som dess mark och byggnader konsumeras i de finansiella bränderna av ett ekonomiskt helvete. Nix så är det inte, det är medborgarna i en nation som intellektuellt själsligt vissnar bort på måttstocken av de gemensamma grunderna för sina värderingar, till slut tar dock den fysiska och ekonomiska infrastrukturen med dem ner i den bottenlösa avgrund av själslig eller materiell galenskap, alltså av den ena eller andra sorten och gemenskapen upphör.

Den enda räddande nåden i detta är vad som verkligen kan säga vad som är eller inte är galet när vi alla befinner oss på samma sluttande plan av nattgammal is till helvetet? Det är vår egen speciella teori om vansinnets relativitetsteori några måste se situationens betingade verkan och upplysa vidare om denna. Samma vansinne som driver nationer i konkurrerande rundor av destruktiv devalvering driver oss också annars till utfodring av varandras vanföreställningar och delirium -  tremens. Vi bekräftar annars oss själva och därmed vår egen galenskap genom andra. Det försvinner i den allmänna konkursen, är det mest snusförnuftiga en svensk kan uttrycka som ursäkt, men detta säger alltså egentligen någonting helt annat. Det säger i klarspråk - Jag orkar inte bry mig.

När en suverän stats valuta-och kreditsystem, dess blod och cirkulations nätverk, beror helt på tro och övertygelse om egen fångenskap och den ovillkorligt fängslade befolkningen, då systemet bara ÄR en given del av en oföränderlig tillvaro, då kan stabilitet för det mesta tillverkas helt enkelt genom att tro på systemet. De kognitiva landskapsarkitekternas manégekrattande måste öka för att bevara systemet intakt. Förstå dock att i det här fallet så kan " tro " betyda både aktiv och passiv medverkan och / eller beroende. I denna " övertygelse " ingår även att ignorera potentiella faror i / med systemet, särskilt de terminala farorna av den sinnesbedövande sorten.

Detta förklarar perfekt varför, eftersom systemet kommer närmare kanten, människor fortsätter att gå alltmer nervöst undrande om sina liv, människor blir alltmer stressade och irriterade. Människor blir som djur vilka rastlöst vädrar en skogsbrand - kamp eller flykt. Om sanningen skall fram, så på vissa grundläggande nivåer är de flesta av befolkningen faktiskt redan medvetna eller undermedvetna om att tingens ordning är i mycket dåligt skick, men vi väljer att ignorera detta. Nivån på statlig och företagsmässig korruption, ökningen av övervakning / polisstat, social instabilitet, kronisk arbetslöshet, stigande mat-och sjukvårdskostnader och de eskalerande kraven för fri-och rättigheter är inte osedda av befolkningen i stort, bara desperat ignorerad och förskjuten ur medvetandet.

Att verkligheten är hård beror på att den är fast i att vara den enda gällande för alla medan illusioner - sanningar kommer och går med tiden.

Grunderna för det allmänna medvetandet förändras långsamt och tillståndet - klimatet - för det innevarande systemskicket i samhället försämras (igen) och det nästa Steget visas nu precis runt hörnet av tanken. Verkliga verkligheten kommer så småningom åter att hävda sig och sin rätt med besked eftersom det i längden över tid inte är trevligt att luras med Moder Natur. Men (tyvärr) här i Sverige, inte innan nedstoppningen av några fler varv av fiatdigitalt papper i toalettstolen har slutförts och mer varmluft har pustats ur politikertrutarna. Djupt går som bekant tjälen här i nord.

Men allt kommer till vägs ände, inte minst i den kalla norden med den djupa intellektuella tjälen aka själsliga formateringen, så till viss del eller annat är vi alla ännu engagerade i ett grupppsykologiskt burksparkande, om inte annat så för att hålla den inre liemannen borta, för att hindra att vi skall tvingas börja tänka själva och bli själsligt individuellt suveräna och fria. Binärt tänkande tillåter inte planering för lång eller konstruktiv positionering, det tillåter bara förskyllan, växling och undvikande, något vi som bekant numera gör med typisk svensk arrogans och spetskompetens. Vi är en befolkning karaktäriserad av själslig emotionell och intellektuell lättja, giriga och sökande efter för evigt ökande yttre bekräftelse för att stilla vår växande inre tomhet.

Vi har alla en tendens att överdriva värdet på vår tidigare investering i våra jobb, vår familj och oss själva. Så när man överväger vad man ska göra eller inte göra, så är ofta de beslut vi fattar om att fatta inget beslut alls, att gå med strömmen och inte göra några vågor. Vi har därför aldrig riktigt erkänt för oss själva att inte fatta något beslut, är faktiskt ett ta ett beslut i sig, en bekräftelse av status quo och nutida vansinne. " Hej, det var inte jag som tog det beslutet. Jag är inte ansvarig. "

Ju mer utom vår kontroll som vi upplever våra liv och världen, desto mer kommer vi att sträva efter att undvika att fatta några beslut som vi (vill) tror kan äventyra våra liv eller vår ställning i den rådande sociala ordningen, oavsett dess nuvarande avancerade förfall. Armod är alltid ett tillstånd som är ställt i förhållande till dem som är omkring oss. Jag kan vara den lyckliga kungen av soppkök eller bara ännu en olycklig ingen - alls i företagscafeterian. Känslan kommer inifrån oss själva och bygger på vår egen förmåga till den självbetraktelse som bygger vår självkänsla, vår förståelse för hur våra egna känslor betingas utifrån vilka grunder som signaler via våra sinnen.

Dessutom kommer vi att undvika ansvar för beslut (eller icke beslut) som görs av oss själva eller någon annan. Vi lär oss detta beteende tidigt i livet, först från vår familj, sedan från våra sociala interaktioner i skolan och senare arbetsliv. Det är för länge sedan mer viktigt för människor att inte ha fel, än att försöka göra någonting rätt.  Att vakta vår stolgång börjar och slutar på samma ställe i vår välbekanta värme och komfort i det dubbelbottnade sinnet moraliska kvalité, så upptäckten av att ha betett sig illa kommer alltid som en överraskning eftersom vi trott att vi skall komma undan oss själva och vår egen självrannsakan.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram