Sayonara Abe

2014-04-04
20140402_NKY1_0
Och på tal om valutakorgar, börshandel och vädret...

.....så har japanska aktiekurser åter börjat att röra sig tillbaka till de okända högre sfärerna under de senaste dagarna, eftersom betydligt värre uppgifter än väntat i kombination med den hotande konsumtionsskattens [effekten av höjningen] krympande effekt på ekonomin (som regeringen måste göra för att visa marknaden att den är, åtminstone något till skattemässigt ansvarig) vilket driver både aktiekurser och JPY till att diskontera en nära framtid som domineras av en ännu större penningpolitisk stimulans från BoJ. 

Men vad som kastar en stor svart skugga över allt det här, är vad som hände förra gången Japan höjde sin konsumtionsskatt. ..( alltså minskade konsumtionsutrymmet)

Så ska vi nu få se ett skutt av eufori, följt av en 40% djupdykning i verkligheten?
...det räcker knappast den här gången

Vad hände 1997?
Det var senaste gången Japan höjde en konsumtionsskatt och det var inte långt därefter som ekonomin gled ner i en recession. Men nu är ledtiderna närmast oändligt mycket kortare.

Så naturligtvis, förvaltare - systemkramare - är snabba att förneka allt och alla möjliga analogier ...

"Jag tror inte att 1997 är en bra analog för vad som händer i Japan nu. Det finns tre viktiga skäl till det," säger Alexander Treves, aktiechef för Japan på Fidelity Worldwide Investment.

"Den första är att redan 1997, var det finansiella systemet i betydligt sämre skick.

För det andra så ägde 1997 års konsumtionsskattehöjning rum mot bakgrund av finanskrisen i Asien och ...

Den tredje saken är att aktiemarknaden var mycket dyrare då, "

Så, låt oss då få detta utklarat ... han tycker att japanska bankerna är i en bättre finansiell ställning för närvarande (alltså helt sprängladdade med Japanska obligationer, av en aldrig tidigare på jorden skådad omfattning?), det finns ingen bakgrund av en asiatisk finanskris (hhhhumm, titta österut mina vänner, där ligger Kina som episkt-center av detta), och aktiemarknaden är billigare nu?.... jaså.. (På en förväntningsbaserad vansinnesskala av P / E möjligen, men vi vet ju alla hur snabbt "förväntningar" kollapsar).

....det rullar dit som det lutar.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram