Fed up 100 %

2013-12-21

Fascism.

I övermorgon kommer Federal Reserve System i USA att fira 100-årsdagen av sitt grundande. Som en följd av hemliga förhandlingar mellan bankirer och politiker på Jekyll Island, så lyckades etableringen av Fed skapa en bankkartell och en kontrollerad styrelse av "statliga" övervakare - alltså bankens övervakning av staten - vilken har vuxit sig allt starkare genom åren. Banken kom att kontrollera staten direkt, precis som i fallet med Sverige och den svenska riksbanken, centralbankerna sitter ju ihop i ett kluster genom internationella regleringsbanken - BIS - sedan 1931.

Man skulle ju kunna tro att detta jubileum skulle framkalla någon form av offentligt erkännande av Feds tillväxt från en lite dold kvasi-agent för finansdepartementet, med avsikt att ge en elastisk valuta, till en fullkomligt oberoende institution som i praktiken som har tagit full kontroll över politiken genom sin centrala ekonomiska penningplaneringsfunktion. Allt går ut på att hålla bankernas balansräkningar intakta, alltså tillgångssidan med skuldfordringar. Men politiken tiger som muren.

Detta gäller alltså även då vidare riksbankens "bokföring" av de enskilda vinstmaximerande bankernas verksamhet - kreditskapande, som skapar ramarna för finansdepartementet, som i sin tur styr den ekonomi som avgör den möjliga politiken. Det är samma princip inom hela BIS och IMF. Bankernas pengar styr den ekonomi som kontrollerar politiken.

Men precis som Feds skapelse, kanske 100 årsdagen av denna märkliga tilldragelse kommer och går med att endast ett fåtal nämner detta.

Liksom många andra hemska och grundlagsstridiga rättsakter, så genomfördes vad som skapade Fed, Federal Reserve Act och som antogs under stor press den 23 december 1913 i det försvagade ögonblicken innan kongressen gick på semester till jul, med många ledamöter redan frånvarande från att avge de avgörande rösterna. Känns detta möjligen bekant från nyligen i den svenska riksdagen.

Denna lömska metod att pressa kongressen med en sådan tidsfrist till att godkänna Federal Reserve Act ger en föraning av Feds försåtliga effekter på den amerikanska ekonomin med åtgärder som utförs utan insyn. Mönstret går igen över tiden globalt, kan man väl utan vidare säga

Skenbart bildad med målet att förebygga finansiella kriser såsom paniken 1907, så har Fed med sitt alltmer globala kluster - styrt från City of London - blivit allt mäktigare med åren. Men i stället för att förebygga finansiella kriser så har Fed istället ständigt orsakat nya. Knappt ett par år efter starten, gjorde Feds inflationsdrivande penningpolitik för att hjälpa till att finansiera världskriget att utvecklingen ledde till depressionen 1920. När ekonomin studsade tillbaka från den episoden, kom en ytterligare injektion av lätta pengar och krediter från Fed som ledde till det glada tjugotalet och den stora depressionen, den värsta ekonomiska krisen i amerikansk historia.
Vilken betydelse banksystemet har haft för krigen behöver väl knappast upprepas mer.

Allt givetvis under hela tiden noga effektuerad vidare planering - populärt kallat konspiration.

Men trots att Fed fortsätter att göra samma "misstag" om och om igen, har ingen i Washington någonsin ifrågasatt det kloka i att ha en sådan globalt politisk intervenerande centralbank. Istället, efter varje episod fick den av privatbankerna kontrollerade Fed mer och mer makt över ekonomin. Även när Fed hade lett ekonomin till stagflation på 1970-talet beslöt kongressen att formellt ge uppgiften till Federal Reserve 1978 med att upprätthålla full sysselsättning och stabila priser, som i Sverige, kombinerat med att ständigt lägga till eller dra ifrån för samhället oerhört skadliga bestämmelser. Snacka om att sätta bocken som ansvarig för trädgården!

Nu skördar vi de skadliga effekterna av närmare ett sekel av expansiv kreditbaserad penningpolitik, eftersom vår ekonomi är fortfarande fast i sjunkande medelmåttighet och helt beroende av tillflödet av lätta kreditbaserade pengar från bankerna.

För snart hundra år sedan började politikerna misslyckas med att förstå att den finansiella panik som skapades i början av 1900-talet orsakades av samverkan mellan staten och banksektorn, att bankerna kontrollerade staten genom sin växande kontroll över betalningsmedlet för handel med varor och tjänster. Bankernas växande statsmonopol på att skapa pengar, skapade givetvis stora hinder för inträde i banksektorn, alltså för att politiskt skydda dessa gynnade etablerade aktörer själva och "sunda statsfinanser". "Staten är jag" sade ju inte bara Göran Person den förste.

Allt blev en kombination för att skapa ett rangligt, panik-benäget banksystem totalt inriktat för enskild vinstmaximering. Hade lagstiftare tunt om i världen vetat vad vi vet nu, kan vi ju i alla fall hoppas att de aldrig skulle ha etablerat Federal Reserve System, BIS eller centralbanksystemet.

Men i dag vet vi bättre. Vi vet att Federal Reserve fortsätter att stärka samverkan mellan banker och politiker. Vi vet att Feds inflationsdrivande penningpolitik fortsätter att skörda vinsterna för Wall Street och samtidigt utarma Main Street. samma lika överallt inom BIS och IMF. Och vi vet att den nuvarande globala penningregimen balanserar på ett stup. Hundra år är tillräckligt lång tid, det är dags att vakna, resa sig upp och gå vidare.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram