Duvhökens centralbanksprosa.

2013-12-16

asanisse

Om bankerna kan påverka penningmängden hur menar någon att den mekaniska funktionen ser ut som gör att riksbankens ränta påverkar bankernas balansräkningar?

Är det verkligen inte så att målet med riksbankens verksamhet, alltså prisstabilitet, vilket alltså innebär att hålla balansräkningarna på enskilda vinstmaximerande banker intakta, är ett lite udda mål för samhället?

Så inför morgondagens räntebesked där Åsa - Nisse återigen grötmyndigt skall förklara varför hans humanism och omvårdnad om samhället, inte främst riktar sig till att stabilisera bankernas balansräkningar alltså in Swiiiden a.k.a prisstabilitet, så kan det ju därför vara lite roande att betrakta andra liknande gycklares olika uttalanden avseende det finansiella systemets mekaniska inneboende funktion, inom ett enskilt kontrollerat kreditbaserat system för arbetsdelning. Alltså bankernas rätt att utan egen insats plundra människor och samhällen inom BIS och IMF.

Larry Summers, som nästan handplockades av Obama till nästa Fed-chef, innan av någon oförklarlig anledning Ekonomistlobbyn ansåg honom som alltför "hökaktig" och att han förmodligen skulle sätta stopp för Fed-Treasury komplexets skuldsättningsutveckling. Han är minsann inte inte främmande för att ge timmar av god underhållning med sina aforistiska citat. Minns detta från oktober 2011, där han sade att lösningen för att minska skulder är mer skuld:

" Den centrala ironin av finanskrisen är att när den orsakas av för mycket självförtroende, för mycket "in"-och utlåning och för mycket utgifter, kan detta endast lösas med mer självförtroende, mer "in"-och utlåning, och alltså mer pengar . " Larry Summers.

Eller hans uppföljning från juni 2012 , där han hävdade att insolventa regeringar kan "förbättra sin kreditvärdighet" genom att bli mer insolventa:

" I stället för att fokusera på att sänka redan episkt låga räntor, så kan regeringar som åtnjuter sådana redan låga lånekostnader förbättra sin kreditvärdighet genom att låna mer, inte mindre. " Larry Summers.

Detta naturligtvis, ledde till hans uttalande förra månaden att den amerikanska ekonomin behöver "bubblor" för att "växa ", vilket snabbt vann honom utmärkelser från ingen mindre än hans tidigare hätska kritiker det intellektuelle titanen Paul Krugman, mest känd för denna klassiker från 2002:

" För att bekämpa denna lågkonjunktur behöver Fed... skicka hushållens skuldsättning till skyn för att kompensera för döende företagsinvesteringar. Alan Greenspan behöver skapa en bostadsbubbla för att ersätta Nasdaq bubblan. "

Ja, på något sätt sågs alltså Lustige Larry som en hökaktig person.

Hursomhelst verkar det som att Larry var måttligt nöjd med den rådande bedömningen av medievärldens sätt att tillskriva honom titeln Lillkrugman, att föreslå en politik med oändliga bubblor som skapar uppgångar och nedgångar och som ett resultat, bestämde han sig för att ta till sidorna av den heliga mediala bastionen för "fria och effektiva marknader", FT, för att förklara vad han egentligen menade. Hans fulla uppsats är naturligtvis inte obetydligt lägre, men poängen är som följer på standardiserad riksbanksprosa:

Några har föreslagit att en tro på stagnation innebär att det är önskvärt med bubblor för att stödja - upprätthålla efterfrågan. Denna idé förvirrar och blandar förutsägelse med rekommendation. Det är naturligtvis bättre att stödja efterfrågan genom att stödja produktiva investeringar eller värdera hög konsumtion än genom att artificiellt blåsa bubblor. Å andra sidan är det enda rationella att inse att låga räntor höjer tillgångsvärden och driver investerare att ta större risker, och gör bubblor mer troligt. Så risken för finansiell instabilitet ger ännu en anledning till att föregripa strukturella stagnation, vilket är djupt viktigt.

Vilket alltså givetvis bara egentligen betyder att bankernas balansräkningar måste skyddas från kredithaverier om inte bankernas plundringsrätt skall haverera - alltså det enskilt kontrollerade kreditbaserade systemet.

Jag känner i luften att duvhökarna snart har häckat klart.

Baby ben

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram