Tidvattnets rörelse

2013-08-21

killed-capitali
Centralbanker svarar endast inför Gud, men Åsa Nisse kan inte ha vetat att hans gud bara var en skrymtande upptågsmakare. Helt plötsligt är hela det finansiella systemet som en arg växande varböld på Nisses bleka ändalykt, just när han trodde att han stilla kunde luta sig tillbaka och titta på tävlingen i politisk gyttjebrottning mellan Fredrik och Stefan.

Dåligt för Nisse kan tyckas, som är en ”Schachtian” och synbart trägen elev till den ”store” Schacht, men som låtsas att han inte märker att landet har förändrats från en produktiv nation av bönder och fabriksarbetare till en nation av TV tittande frisörer, dansare och servitörer. Alla inväntar nu därför hans slutliga sublima ögonblick och försök till finansiell totalitarisering. Men liksom en dålig hangaround, så får Åsa Nisse fortfarande bara hänga runt MC-klubbledningen, även flera år efter det att han kört bort soppråmsvis av finansiella tvivelaktigheter som bygger på hans herrars utbredda önsketänkande och begångna moraliska bokföringsbrott.

Alla som har uppmärksammat tingens ordning i universum - d.vs de som inte ångade på i hamsterhjulet eller drogade ner sig , eller väntade i kön till krogen för ett VIP-kort, eller bläddrade tatueringskatalogen, eller väntar på en prinsessan Madeleine gangbang inspelad på Drottningholm , eller förlorade sin koppling till verkligheten i sin mobiltelefon - är plötsligt väldigt nervösa avseende tingens ordning i detta lilla hörn av universum.

Rädslan är att centralbankerna slutligen har förlorat kontrollen över en situation som de bara har låtsats kontrollera sedan 2007, då de groteska bedrägerierna av hypotekslån re-kolateralliserade till derivat som orsakade ett psykiskt sammanbrott i banksystemet. Den ordinerade behandlingen för detta blev ett halvt decenniums maximering av användandet av de nationella kreditkorten för att mota stagflationen. Den fula sanningen som nu kryper fram genom dimman av psykos är att statsobligationsmarknaden inte kan räddas och att utan denna marknad så är alla andra värdepappersmarknader rökta, däribland börserna och hela det fiatkreditbaserade valutasystemet inom BIS och IMF.

I bakgrunden, naturligtvis, så står eller snarare ligger monumentet över den enskilda girighetens melodram. Hur kan någon med ens en halv hjärna tro att denna sena turbo-finansindustriella ekonomin kan "återställas" med mer skulder, när skulder är pengar som har en kostnad av ränta? Hur som helst är alla "återhämtnings" teman som flyter runt i den kollektiva mediatidsandan, ändå bara baserade på en handfull fifflade och masserade BNP-siffror, vilka nu också är allmänt kända för att vara rena fejkningar.

I korthet kan inget land köra den aktuella inställningen på accelererande räntekostnaden och alla har därför försökt att kompensera för detta grundläggande faktum genom att låna sig själva pengar, till kostnad av just det, ränta! Visserligen därför också en sjunkande räntenivå, men likafullt en räntekostnad och mer räntekostnad är inte mindre räntekostnad. Så har praktiskt taget varje avancerad ekonomi gjort, och nu är de alla i trubbel så det finns ingenstans att köra, ingenstans att gömma sig - och för oss, ingenstans att exportera våra finansiella produkter till.

Japan är det kanske mest intressanta liket i den finansiella patologins laboratorium. Japan sköt sig i foten för mer än tjugo år sedan och har sedan dess varit sin egen kannibal. Det finns närmast ingen egen olja eller gas i Japan i förhållande till behovet och nu har de en skenande härdsmälta som får endast något mindre uppmärksamhet än den ekonomiska härdsmältan. Jag brukade tänka att Japan inte hade något annat val än att gå tillbaka till sitt medeltida feodalvälde. Nu undrar jag snarare om det blir något kvar där om tio år, mer än en avfolkad skärgård ångande av radioaktiv tång. De kan omöjligen köpa mer amerikanska statspapper och de måste vara i ett desperat behov av att dumpa sina samlade innehav och när de gör det så kommer detta att kommer att starta en ekonomisk kedjereaktion, vilken kommer att skapa ett radioaktivt sken av värdet över all världens statsfinansiella papper som kommer att förefalla självlysande. Detta kanske redan har hänt, men skyms av rök och speglar?

Om du förbereder dig för någonting, förbered dig för en värld utan ett finansekonomisk låtsat vattentrampande. Trovärdigheten är fångad i denna tidvattenvågs utveckling till en finansiell tsunami. När vattnet går ut, är allt som du ser fula saker som ligger sprattlande i leran, och när vattnet kommer rusande tillbaka in igen, är allt du kommer att se ett skådespel av drunkning för bankirer. Den enda högre mark som är möjlig att gå till kommer att vara ditt lokala samhälle, om du har ett sådant att gå till och även där blir det en kamp för att förstå vad som har hänt i världen.

Japan Earthquake

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram