Merry crisemas 2 u

2012-12-09

evil-corporate-santa-returns

Den politiska buskisen kan alltmera liknas vid en gammal pilsnerfilm ur flera perspektiv.

Hälften av ett lands befolkning tror att regeringen är deras välgörare. Den andra hälften tycker att regeringen är en svuren fiende. Beroende på dagen och frågan kan de byta och de byter sida.

Denna mekanik är i arbete utifrån de oändliga argumenten om skatter, sjukvård, migration, utbildning, krig - välj ämne efter intresse. Detta är hur regeringen ställer en grupp mot en annan i ömsesidig kamp, som primitiva stammar av människor som ännu inte upptäckt hur man gör saker, bedriver handel och kommer överens.

Kampen är syftad till riva upp civilisationen i en episk strid som ingendera sidan kommer att vinna. Den enda verkliga segraren i denna kamp är regeringen själv som styrs av den reala finanspolitiska makt som kontrollerar pengarna och pengarnas inneboende funktion

Det behöver egentligen inte vara så att regeringar träder i kraft bara för att sluta i korruption, men i detta finansiella system så gäller nu ovillkorligen att regeringen börjar med att skydda vissa mot andra och till slut skyddar sig själv mot alla.

Keynes var därför en särskilt fin och betydande människa i dessa sammanhang, för bankerna. Han förstod att om pengar skapas med skuldmyntfot, så kommer nominella räntebelastade krediter att blir det dominerande betalningsmedlet, han var ett geni anser många ännu idag, alldeles särskilt de som utfärdar krediter kan man misstänka.

Vad resten av samhället misstänker kan nog inte uttryckas vara till Keynes fromma i detta. Men hur blir det då med samhällets finansiering, måste inte denna ske genom taxering? Jo i vart fall om detta system skall upprätthållas, då blir ju detta ovillkorligt. Alltså om samhället behöver pengar så måste medborgarna beskattas och betala med pengar, som skapas i de privata bankerna, vilket därmed gör bankernas kreditpengar till det allmänna legala betalningsmedlet.

Så en minskad välfärdssituation i samhället kräver en ökad beskattning, baserad på ökat offentligt ansvarstagande och givetvis en ökad penningmängd - ökad skuldsättning - och så vidare. Jag får ju nära nog intrycket att hela konstruktionen inte enbart är en slumpvis tillkommen historia. Men har lagstiftningen verkligen sett ut på ett sätt som har gjort att detta kan ha varit möjligt...

Och varför har inte detta i så fall åtgärdats av samhället? Varför tyckte inte Keynes att det spelade någon roll vilken part som skapade dessa krediter och upptog räntorna för dessa, när han anförde offentlig konsumtion som stabiliserande faktor i ekonomin? Vad kan denna underlåtenhet ha varit beroende på, han kan ju inte gärna ha missat att priset på pengar hade en betydelse...

Konstaterar vidare utifrån detta att det måste vara någonting som är allvarligt fel med kaffesumpsprognosticeringen på riksbanken, de kanske borde gå över till att spå i inälvor för en ökad precision och högre signifikans?

Jag misstänker att den mest förborgade hemligheten hos riksbanksdirektionen, alltså den att pengar i allt väsentligt är krediter som skapas ur ingenting i enskilda banker, snart inte längre är en osynlig elefant i rummet.

Det som någon liten gosse borde fråga Åsa Schamanisse, är frågan:
Vem styr idag ytterst penningmängden och till nytta för vad?

Vad har Åsa Nisse, Helikopter Ben och Marvelous Merw gemensamt? Jo de är alla sina respektive nationers främsta marknadsgycklare! Och de gycklar minsann inte på vilka marknader som helst, nej de gycklar på de "viktigaste" marknaderna, de penningpolitiska marknaderna som styr alla andra marknader

Så hur bra fungerar då dessa viktigaste av gycklare i sina uppgivna roller i förhållande till samhället? Klarar de sitt jobb? Styr och kontrollerar de penningmängden på ett bra sätt?

Eller kan det vara så att deras jobb inte egentligen kan vara något jobb eftersom de rent faktiskt tekniskt inte kan åstadkomma vad som sägs vara deras uppgift utifrån att funktionen som sådan bakom hur pengar skapas och får sitt värde, alltså rent tekniskt inte medger att de skall kunna sköta de sitt jobb - som omtalas? Kan det vara så och skall det i så fall vara så? Vem är det som styr penningmängden och vem är det som tjänar på detta styrande?

Vid det här laget kan det inte råda något tvivel om att på grund av Åsa Nisse, Merwyn och Helikopter Ben m fl: s oändliga ingripanden på någon av alla kapitalmarknaderna, så är "marknaden" inte längre en mekanism som diskonterar framtiden på något sätt. I själva verket, i stället för att förutsäga framtiden har alla på marknaden blivit ett bakåtblickande lopp där samlokaliserade algos svarar på historiska data - med blinkande röda rubriker - och försöker att konkurrera ut varandra om vem som kan köpa eller sälja mer teaterkulisser för alla, väl medvetna minst en annan större idiot kommer bakom dem för att plocka upp bitarna.

Nu är det jul och endast tomten är vaken.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram