Hans Christian & Münschausen

2011-07-07

Liksom alla bedrägerier, så fungerar finansiella bedrägerier inte sällan bäst när människor som blir utsatta för dem tror på bedrägeriet i fråga. I detta fall så gjorde de tydligen aldrig det. Bättre därför att erkänna att Grekland nu inte kan betala sina skulder och sedan ta itu med problemet, snarare än att försena räkenskapens timma en enda sekund som ändå redan är här.

Bedrägerier i form av fantasifull finansiering hjälpte ju i sin tur Grekland till randen av ett katastrofområde. Så det verkar väl bara
egentligen helt naturligt att Grekiska politiker återigen skulle se sig om efter nya finansiella bedrägerier för att återigen att köpa sig tid.

Den gnista som accelererade Greklands skuldkris i början av förra året var avslöjandet om att de grekiska myndigheterna hade använt
falsifierad derivat handel i ett decennium för att dölja den verkliga storleken på landets skuld. Idag är det ånyo Greklands borgenärer som drömmer upp galna finansieringslösningar, i hopp om att Europeiska unionen kan hålla skenet uppe och låtsas att nationen inte är i konkurs.

Termen finansiell ingenjörskonst är enkel att definiera, trots bilderna av komplexitet som begreppet ofta framkallar. Det är konsten att göra så att en transaktion verkar som något det inte är, oftast för att uppnå vissa önskade syften avseende finansiell rapportering eller skatt.

Till exempel, när ett offentligt ägt företag behöver pengar men inte vill visa mer skulder i balansräkningen, så finns det en god chans att företaget kan låna pengar och design affären till att se ut som eget kapital, även om det i sak är ett lån. På samma sätt så skulle Grekland nu vilja hitta ett sätt att betala sina fordringsägare mindre pengar än vad man är skyldig, dels skapa utseendet för omvärlden, i form av att Grekland återbetalar dem fullt ut.

Så här är det förslag upplagt som innebär att en del franska banker planerar för en "frivillig" rollover av grekiska statspapper.
("Frivilliga" för dessa begränsade ändamål, tycks dock vara sällsynt synonymt med "tvingad".)

Enligt ett alternativ så skulle borgenärer med grekiska obligationer som förfaller i juni 2014 reinvestera minst 70 procent av sina inlösenlikvid i nya grekiska obligationer. Resten, så mycket som 30 procent, skulle därvid återbetalas i kontanter. Lite elakt kan man ju kalla detta för en 70 % avskrivning.

De nya obligationernas årliga ränta skulle vara 5,5 procent till 8 procent både beroende på hur väl Greklands ekonomi uppträder under ett givet år samt löptiden. Samt förmodligen en dela annat som inte heller har så väldigt mycket med verkligheten att göra.

Den grekiska regeringen skulle sedan ta 30 procent av obligationsinnehavarnas reinvesteringar och låna ut pengar till ett syfte för
särskilda ändamål som skulle köpa 30-åriga, AAA-noll-kupong statsobligationer. Dessa bundna syften skulle garantera värdet på de viktigaste av de nya obligationerna i de fall Grekland inte kan tillgodogöra långivare värdet på dem. I huvudsak skulle alltså investerare som äger icke reassurerade grekiska obligationer bli underordnad obligationsinnehavare som äger den nyareassurerade versionen, rena Münschausen fasonerna alltså.

Enligt ett andra alternativ, så skulle obligationsinnehavarna investera minst 90 procent av inlösenlikviden i fem års grekiska obligationer, som avkastar betalar 5,5 procent årlig ränta. Det skulle finnas inte finnas någon garanti.

Båda arrangemangen skulle utgöra en skuldavskrivning med något som helst objektivt mått. Att få nya obligationer från en korg med skräp i stället för kontanter är inte vad Greklands fordringsägare registrerat sig för från början. Som fortfarande kommer att vara AAA om några år, förresten? Även USA: s AAA-rating ser väl pedagogiskt sagt minst lite skakig ut.

Europa : s ledare har nu tiggande tvingats konstatera att dollarkontinentens kredit-rating företag välter förslagen. Standard & Poors har sagt att det förmodligen skulle behandla planen som en statskonkurs, även om beteckningen kan bara vara tillfälligtvis annorlunda.

Det skulle fortfarande finnas andra alternativ. Den Europeiska centralbanken, i sig en stor ägare av grekiska statsobligationer, lär länge ha sagt att den skulle avvisa obligationer med konkursbetyg som säkerhet för lån. Men den kan ju alltid ändra på
denna politik, så den kunde hålla utlåningen till Greklands banker uppe och hindra dem från att kollapsa. Men detta är givetvis bara syn för sägen utan verklighet och riskerar nog mest egentligen att folk skall se att kejsaren i princip aldrig har haft en trasa på kroppen och att det man har trott vara smyckad siden och sammet egentligen är en osedvanligt ovårdad och riklig kroppsbehåring samtidigt som en hittills okänd odör tycks börja att genomsyra tillvaron.

En annan aktör i detta grekiska drama är International Swaps & Derivatives Association. Detta är den grupp av stora banker som avgör när en konkurs har inträffat, i syfte att om de vill betala köpare av credit-default swaps som köpt försäkring på Greklands obligationer. Föreningens chefsjurist i London, David Geen, har därför inte alldeles oväntat sagt att föreningen förmodligen
inte skulle behandla en rollover som konkurs. Föreningen kan bestämma men dess medlemmar vill, förstås. Ingen tvekan alltså om att det kollektiva egenintresset kommer att segra.

Alla vet reglerna, det finns inga regler alls, det är rena skämtet om vore det inte så att så många kommer att fara så illa i detta. Här har Europas politiska ledare försökt att närmast desperat tillmäta skulden för den statsfinansiella krisen på kredit bedömare såsom

S & P och Moodys Investors Service. I maj så skickade Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel ett brev till EU: s ordförande, där de bad om en undersökning av "den eventuella roll kreditvärderingsinstituten har i förstärkandet av kriser", samt nya förslag "för att öka konkurrensen på kreditvärdighetsmarknaden. "

Samma politiker backar sedan upp de franska bankernas "rollover plan, som är beroende av kreditbetyg företagen för att bestämma vilka säkerheter som godtas för Greklands räddningsaktion obligationer. Inte för att Sarkozy och hans gelikar ens någonsin tycks bry sig om logisk konsistens. Deras mål har hela tiden varit att bevara den rättsliga fiktionen av Greklands betalningsförmåga, även om alla vet att detta ändå bara är en ren och skär lögn.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram