Grekisk Exodus

2011-05-07

Greklands ekonomiska problem är nu enorma, med protester mot regeringen nästan dagligen. Nu känner premiärminister George Papandreou tydligen har han inget annat alternativ har:

Papandreous regeringen överväger nu därför att överge euron och istället återinföra den egna valutan.

Upprörda över Atens avsikter, så har Europeiska kommissionen igår kallat till ett krismöte i Luxemburg på fredag ​​kvällen, statsministern och finansministern lämnade i all hast den pågående kongressen för Moderaterna. Mötet ägde rum igår kväll på Château de Senningen, en plats som används av Luxemburgs regering för officiella möten. Förutom att Grekland alltså planerar
ett utträde ur valutaunionen, så bara måste en snabb avskrivning av landets skuld också ha varit på dagordningen.

Ett år efter det att den grekiska krisen bröt ut, så är utvecklingen en potentiellt existentiell vändpunkt för den europeiska monetära
unionen - oavsett vilken variant som nu beslutats om att användas i slutändan för att hantera Greklands massiva bekymmer.

Med tanke på den spända situationen har mötet i Luxemburg förklarats mycket konfidentiellt, och att Svenska lydmedier då inte skulle verka som Svenska Tigrar, är givetvis helt otänkbart, då endast euroområdet finansministrar och högre tjänstemän äger rätt att närvara. Ränderna går inte ur. Finansminister eller motsvarande nivå har rätt, eller skall man ana att det nu är en skyldighet att närvara.

Wolfgang Schäuble har givetvis för avsikt att försöka hindra Grekland från att lämna euroområdet, om detta nu ens är möjligt. Han kommer att ta med sig till mötet i Luxemburg ett internt dokument som utarbetats av experter inom sitt tjänstefack, alltså finansiellt maktspråk, som varnar för eventuella ödesdigra konsekvenser om Aten skulle tillåtas att släppa euron.

Detta skulle leda till en betydande devalvering av den nya (grekiska) inhemsk valuta mot eurounionens stater. Enligt tyska finansministeriet uppskattningar skulle denna valuta förlora så mycket som 50 procent av sitt värde, vilket omgående leder till en drastisk ökning av den grekiska statsskulden. Schäuble har räknat ut att Greklands nationella underskott skulle stiga till 200 procent av bruttonationalprodukten efter en sådan devalvering. Enskuldsanering skulle vara oundviklig. Med andra ord: Grekland skulle gå i
konkurs.

Det är dock oklart om det ens skulle vara juridiskt möjligt för Grekland att avvika från euroområdet. Juridiska experter anser tydligen att det då också skulle vara nödvändigt för landet att delas av från Europeiska unionen helt och hållet och inte enbart överge den gemensamma valutan. Samtidigt är det faktiskt även tveksamt om övriga medlemmar i valutaunionen faktiskt skulle vägra att godta ett ensidigt utträde ur euroområdet av regeringen i Aten.

Den nationella livegenskapen är således i så fall införd och den nationella suveräniteten har då skrotats bortom alla rimlighetens tvivel och vi kan bara invänta New World Orders ankomst...

Vad som däremot alltså är helt säkert, enligt den bedömning som tydligen görs av det tyska finansministeriet, är att åtgärden skulle få katastrofala följder för den europeiska ekonomin. Konverterande den grekiska valutan skulle leda till kapitalflykt.

Och Grekland kan se sig själv som tvingas genomföra kontroll av överföringar av kapital för att stoppa ut flyttningen av medel ur landet.
Det går inte ihop med de grundläggande friheterna som ingjutits i den europeiska inre marknaden, på pappret stater. Dessutom skulle landet också bli avskuret från kapitalmarknaderna i många år framöver.

Dessutom skulle avvecklingen av ett land från den gemensamma valutaunionen allvarligt skada tilltron på ett fungerande euroområde.
Internationella investerare skulle tvingas att överväga möjligheten att ytterligare av euroområdets medlemmar kunde dra sig ur i framtiden. Detta skulle leda till spridningseffekter i euroområdet.

Om Aten vänder ryggen åt den gemensamma valutazonen, så kommer detta att få allvarliga konsekvenser för den redan vacklande banksektorn, särskilt i Grekland självt. Denna förändring i valuta skulle förbruka hela kapitalbasen i banksystemet och landets banker skulle bli tvärt insolventa. Banker utanför Grekland skulle drabbas också. Kreditinstitut i Tyskland och även annorstädes, skulle direkt ställas inför avsevärda förluster på sina utestående fordringar.

Europeiska centralbanken (ECB) skulle också känna av effekterna. Detta Frankfurt-baserade institut skulle bli tvungna att skriva ner
en betydande del av sina fordringar så som varande helt utan värde

Förutom sin exponering mot banker äger ECB också stora mängder av grekiska statsobligationer, som den har köpt på sig de senaste
månaderna. Man kan uppskatta det totala innehavet till att vara värt minst € 40 miljarder euro ($ 58000000000) . Med tanke på dess 27 procentiga andel av ECB:s kapital, så skulle Tyskland bära huvuddelen av dessa förluster.

Sammanfattningsvis så skulle en grekisk exodus från euroområdet och en därmed förknippad nationell konkurs bli dyrt för länderna i
euroområdet och deras skattebetalare. Tillsammans med Internationella valutafonden, har EU: s medlemsländer lovat redan € 110.000.000.000(159.500.000.000 $) i stöd till Aten - varav hälften redan har betalats ut.

Om landet blivit insolvent, så kommer länderna i euroområdet behöva avstå från en del av sina fordringar och så är det bara. Om sedan
Grekerna i sin tur accepterar slavens roll för att rädda detta system med bankerna som ojämförlig förmånstagare, kan väl vara osagt, men så mycket är säkert att inte hela jorden kommer att gå med på dylik behandling utan protester.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram