I ring går det igen

2010-05-09

Grekerna lånade pengar som de inte rimligen kunde förvänta sig att kunna betala tillbaka. Utländska banker - till stor del franska och tyska - hoppades att tjäna uppförstorade avkastningar genom att ta en risk på grekiska skulden. En rättvis dom i efterhand skulle givetvis låta alla inblandade kollapsa. Istället njuter missdådarna sitt av sitt orättmätiga gods. Och, enligt villkoren i räddningsåtgärden så skall dårarna till banker dessutom få tillbaka sina pengar trots allt, dessa kommer i sin tur att pressas ur skattebetalare över hela Europa, eftersom det är själva poängen med en större fördelningsbas för skulden som värdebärare för valutan, vilket är ett annat sätt att beskriva en valutaunion i detta.

Planerna för den härskande bankokratin är inte bara orättvis och korkad. De är fullkomligt ogenomförbara. Under de kommande tre åren så kommer Grekland att lägga till 50 miljarder euro ytterligare i underskott, så statsskulden stabiliseras på 150% av BNP. Det kommer också att behövas komma till ytterligare $ 70 miljarder för att betala av de skulder som förfaller under de kommande två åren. Det är mer än det belopp som nu erbjuds i denna räddningsaktiono.

Vilket innebär att Grekland måste låna mer pengar redan nästa år, vilket ovillkorligen utlöser en ny kris. Det finns ju även andra svaga systrar och bröder i den europeiska familjen, och att rädda dem alla kostar minst så mycket som  10 000 000 000 000 kronor, och det är rätt mycket pengar....

Men det verkliga problemet är djupareän så. Men det är mer av filosofisk och matematisk natur.

För mycket skulder, är lite som att dö för mycket, det är inte en övergångsperiod, det är ett slutligt tillstånd. Och när själen har lämnat kroppen, är det ingen mening med att försöka hålla skalet levande. På samma sätt, när en fordran inte kan betalas tillbaka, är det ingen idé att låtsas längre.

När det inte går att hålla jämna steg med räntebetalningarna på en skuld som istället läggs på den ursprungliga skulden, vilket gör att skulden växer och blir alltmer ohanterlig. Det är  då bättre att erkänna felet så snart som möjligt och istället börja organisera uppgifterna för den ekonomiska begravningen.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram